Lightship Chartering bildar joint Venture-företaget LMB Chartering med Maersk Broker.

Fotograf: Lightship Chartering

Kategori: Folk/företag | Ekonomi | Torrlast

Nytt joint venture inom torrbulk

Maersk Broker och Lightship Chartering slår ihop sina charterverksamheter inom torrbulk och startar det gemensamma bolaget LMB Bulk Chartering.

Det nya danska bolaget LMB Bulk Chartering får tolv kontor spridda över världen och 80 anställda. Sammanslagningen av de två företagens verksamheter inom torrbulk är resultatet av diskussioner som pågått sedan i våras. Det är också en del av en trend bland världens skeppsmäklerier. Under de senaste sex månaderna har bland annat ACM och Braemar slagit sig ihop och bildat Braemar ACM Shipbroking och Clarkson har köpt sin norska konkurrent RS Platou. 

Pressar priserna

I Sverige är den typen av sammanslagningar inte aktuellt, säger Sveriges Skeppsmäklareförenings vd Berit Blomqvist.

– Det här handlar ju om befraktningsmäklare och bland dem ser vi ingenting sådant i Sverige. Däremot bland fartygsagenterna. 

Flera mindre familjeägda skeppsmäklerier som enbart arbetar som agenter, har enligt Berit Blomqvist köpts upp av stora, både nationella och internationella skeppsmäklerier.

– Det är lite tråkigt för de små har ofta funnits länge på orten och brunnit för sjöfarten där. När de köps upp av en betydligt större agentur försvinner ofta den lokala anknytningen. 

Hon tillägger att när agenturer eller befraktningsmäklare köper upp varandra pressas priserna, vilket i sin tur leder till att fler tvingas slå sig ihop för att överleva på en allt tuffare marknad.

Kundernas krav

Enligt vad Maersk brokers vd Anders Hald säger till nättidningen Shippingwatch ser företaget sig hela tiden om efter nya möjligheter till samarbeten eller uppköp. 

Kunderna ställer större och större krav på att mäklarna ska tillhandahålla flera tjänster, vilket också tvingar fram nya företagskonstellationer.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.