Två av kranarna som syns ombord är de super post panamaxkranar som är på väg till Stockholm Norvik Hamn.
Stockholms Hamnar

Nya kranar på väg till Norvik

Två super post panamax-kranar är på väg från Shanghai till Stockholm Norvik Hamn. I mars kommer de att installeras inför starten av hamnen i maj 2020.

Relaterade artiklar

Ett skepp är lastat och på väg med två kranar till containerterminalen i Stockholm Norvik Hamn. När de två super post panamax-kranarna är på plats innebär det att Stockholm Norvik Hamn kan ta emot de största containerfartygen som går i Östersjön. Kranarna är drygt 80 meter höga i nedfällt läge och runt 120 meter i uppfällt läge. De kan hantera containerfartyg med 22 enheter i bredd och lyfta 65 ton.

Två månader lång resa

Fartyget som transporterar de två kranarna lämnade Shanghai den 10 januari 2020 och resan uppges att bli runt två månader.

– Det beror helt på väder och vind, eftersom de är så pass höga, så tar det sin lilla tid, säger Ingrid Hansson, pressansvarig på Stockholms hamnar.

Hamnverksamheten startar senare i år

Sjöfartstidningen har tidigare skrivit om hamnen, som börjar ta form. I slutet av mars ska kranarna vara installerade och redo att ta emot gods. Stockholm Norvik Hamn beräknas att vara igång i maj i år. Det blir lägligt, då Stockholms Hamnar redan under förra året uppgav att containertrafiken i Stockholmsområdet ökar. Containerterminalen kommer att drivas av Hong Kong-baserade Hutchison Ports, som redan driver 52 hamnar i 27 länder.