Fotograf: Accident Investigation Board Finland

Kategori: Haveri

Nya bilder visar hål i Estonias skrovsida

Nya undervattensbilder från en tv-dokumentär om Estonias förlisning visar ett hål i skrovet på vraket. Nu vill Estlands premiärminister att vraket undersöks.

Det är streamingtjänsten Dplay som i en dokumentärserie om Estoniahaveriet visar undervattensbilder på ett hål i fartygets skrovsida som mäter 4 meter på höjden och 1,2 meter på bredaste stället. Hålet är både ovanför och nedanför vattenlinjen och har tidigare legat dolt mot bottnen, skriver Aftonbladet.

Spekulationer om kollision

Flera teorier framförs i dokumentären om vad som kan ha orsakat skadan. En av dem är att vraket fick skadan när det sjönk till botten och slog emot något. En annan teori är att orsaken kan ha varit en kollision.

Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, säger i dokumentären att man inte kan utesluta att skrovskadan kan ha haft betydelse för sjunkförloppet.

Uppgifterna ska granskas

Sveriges utrikesministrar har i ett gemensamt uttalande sagt att man i samarbete och under ledning av Estlands regering kommer att granska de nya uppgifterna, allt i enlighet med avtalet om gravfrid som de tre länderna undertecknade 1995.

Ministrarna påpekar i uttalandet att de litar på slutsatserna i den gemensamma haveriutredningen JAIC:s slutrapport från 1997.

Vill undersöka vraket

Estlands premiärminister Jüri Ratas vill att en ny undersökning av vraket utförs, rapporterar bland andra Svenska YLE.

– En ny undersökning måste göras, det är vi överens om. Vi måste göra undervattensundersökningar, säger Jüri Ratas.