Hamlet, en av Öresundslinjens (tidigare Forsea) färjor som går på linjen mellan Helsingborg och Helsingör.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Miljö

Nu ska Hamlet få batteridrift

Efter att ha elektrifierat färjorna Tycho Brahe och Aurora går nu Öresundslinjen vidare med att konvertera Hamlet till batteridrift. Beslutet har inneburit en jätteorder till svenska batteritillverkaren Echandia.

Molslinjen, som driver Öresundslinjen, har lagt en order på några av världens största färjebatterier hos batteritillverkaren Echandia. Det skriver de i ett pressmeddelande under tisdagen. Echandia ska leverera batteripacken som ska omvandla Hamlet från fossildrift till en helt elektrisk framdrift.

– Echandia har batterier som erbjuder en kombination av lång hållbarhet och låg vikt, vilket säkerställer de lägsta kostnaderna och den lägsta klimatpåverkan under hela batteripackens livstid, säger Kristian Durhuus, vd för Molslinjen i pressmeddelandet.

95 procent av avgångarna på el

Batteripacken förväntas bli levererade under första halvan av 2025. Med Hamlets 8.000 årliga avgångar på helt elektrisk drift kommer 95 procent av alla 41,000 årliga avgångar mellan Sverige och Danmark att ske med ren grön el. Detta kommer att minska överfartens totala klimatpåverkan på Öresund till under 1.500 ton CO2 årligen, skriver rederiet i pressmeddelandet.

Överfarten Helsingborg-Helsingör hade årliga utsläpp på 37.800 ton CO2 innan konverteringen av linjens två första färjor år 2016.

Echandia levererar redan batteripack till Molslinjens två nya elfärjor för Alslinjen och Samsølinjen. Dessa färjor byggs på varv i Turkiet och seglas till Danmark i slutet av 2024 och början av 2025.

– Omställningen att göra våra färjor utsläppsfria är vår främsta uppgift under de kommande åren. Nu tar vi nästa steg på Öresundslinjen och genomför omställningen av Hamlet – och senare kommer världens största färjeelektrifieringsprojekt någonsin, när våra snabbfärjor på Kattegatt ska börja drivas med el, säger Kristian Durhuus i pressmeddelandet.

Konverteringen av Hamlet förväntas vara klar under 2025.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.