Fotograf: N-O-S

Kategori: Skeppsbyggnad

N-O-S satsar i USA och beställer fyra

N-O-S har med en amerikansk partner inlett en ny verksamhet i USA och beställer fyra hybrid-ready CTV av sin nyutvecklade G-klass från ett amerikanskt varv.

För att utforska möjligheterna inom den expanderande amerikanska offshore vindkraftsindustrin inledde Northern Offshore Services (N-O-S) och amerikanska Sea O.G Offshore 2020 ett joint venture vilket ledde till att American Offshore Services grundades. American Offshore Services (A-O-S) har nu beställt fyra hybrid-ready crew transfer-fartyg (CTV) som uppfyller kraven för Jones Act från varvet Blount Boats in Rhode Island.

– Det är spännande att få bygga denna nästa generation av CTV för A-O-S. En hybrid-ready CTV är ett passande tillägg till den nya och växande offshore vindkraftsindustrin i USA och vi är stolta över att vara en del av det på detta viktiga sätt, säger Marcia Blount, Blount Boat President, i ett pressmeddelande.

Egen flotta

American Offshore Services ska operera en egen flotta av CTV och erbjuda tjänster till den amerikanska offshore vindkraftsindustrin. De nu beställda fartygen är av Northern Offshore Services nya G-klass och levereras under 2023 och 2024. Nybyggena uppges bli de första hybrid-ready CTV-enheterna på den amerikanska marknaden. De kommer omedelbart efter leverans att få sysselsättning inom offshore vindkraftsprojekt.

Den 30 meter långa G-klassen är enligt Northern Offshore Services konstruerad för tuffare utmaningar än tidigare typer bland annat tack vare en ny diamantformad skrovform och Volvo Pentas IPS-system. Den ökade prestandan innebär att de kan operera ännu säkrare och effektivare i hårda väderförhållanden, uppger Northern Offshore Services i ett pressmeddelande.

Första kontrakten

American Offshore Services har också tecknat sina första kontrakt med kunder i USA. Med start under andra kvartalet 2023 kommer företaget att tillhandahålla CTV-enheter för transporter av personal och utrustning till fyra olika vindkraftparker under byggnad vid amerikanska ostkusten.

– Vi tror på globalisering och vi är glada över att vi har funnit en partner i Sea O.G i USA som delar våra visioner och värderingar. American Offshore Services är det följande steget på våra företags resa, säger David Kristensson, ägare av Northern Offshore Services, i ett pressmeddelande.