Fotograf: Meyer Turku

Kategori: Skeppsbyggnad

Mein Shiff 7 har levererats från varvet i Åbo

Meyer Turku varv i Åbo har levererat kryssningsfartyget Mein Shiff 7 till beställaren TUI Cruises. Det är det första fartyget förberett för metanol som byggs vid varvet.
Överlämningen av fartyget skedde måndag den 10 juni. Fr v: Tom Degerman, projektledare Meyer Turku, Tim Meyer, vd Meyer Turku, Wybcke Meier, vd TUI Cruises och Frank Kuhlmann, ekonomichef TUI Cruises. Foto: Meyer Turku

Det var på måndagen den 10 juni som Mein Shiff 7 levererades från varvet Meyer Turku i Åbo. Fartyget är det sjunde i Mein Shiff-serien som byggs vid varvet. Fartyget sjösattes i slutet av november förra året.

– Den symboliska produktionsstarten, steel cutting, för Mein Shiff 7 ägde rum 14 juni 2022. Vi är mycket stolta över att ha levererat Mein Shiff 7 till TUI Cruises idag, mindre än två år senare. Det var möjligt tack vare vårt långvariga och nära samarbete, säger Tim Meyer, vd för Meyer Turku i ett pressmeddelande.

Förberett för metanoldrift

Mein Shiff 7 är det första fartyget i serien som enbart drivs med marindiesel med låga utsläpp (med maximal svavelhalt på 0,1 procent). Det har landströmsanslutning och är utrustat med katalysatorer. Dessutom är fartyget byggt för att även kunna drivas med metanol. Mein Shiff 7 är det första metanolförberedda fartyget som har byggts på Meyer Turku.

– Att ta emot det här fartyget är ett speciellt ögonblick för oss. För tio år sedan köpte vi vårt första Blu Motion-klassfartyg här i Åbo, och fram till 2019 hade vi byggt totalt sex fartyg. Vi vill tacka Meyer Turku för det utmärkta samarbetet och utvecklingen av vår flotta, säger Wybcke Meier, vd för TUI Cruises i pressmeddelandet.

Mein Shiff 7 seglar nu till Kiel där de första gästerna ska välkomnas ombord den 12 juni.

Fakta: Mein Shiff 7

  • Längd: 316 meter
  • Bredd: 35,8 meter
  • GT: 115.500
  • Passagerarkapacitet: 2.894
  • Besättning: 1.447
  • Flaggstat: Malta
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.