Fotograf: Thun Tankers

Kategori: Fartygsaffärer | Tank

Leverans av två Thun-fartyg

Thun Tankers tog i går, torsdag, leverans av både Thun Lidköping och Thun Evolve. Båda kommer att ingå i Gothia Tanker Alliance.  

Thun Lidköping är den första av totalt fem tankfartyg i L-klassen från kinesiska varvet Avic Dingheng Shipbuilding. Produkttankfartyget, som hör till det så kallade intermediate-segmentet, är 149,8 meter långt, 22,80 meter brett och har en dödvikt på 18.650 ton.

LNG eller LBG

Thun Evolve är den andra i en serie av fyra beställda fartyg i E-klassen som levereras från nederländska varvet Ferus Smit i Groningen. Det 115 meter långa fartyget har en dödvikt på 8.000 ton och är anpassat för att kunna transportera Preems alla miljöbränslen. Thun Evolve har en dual fuel-huvudmaskin och drivs med flytande naturgas (LNG) eller biogas (LBG).

”Historiska dag”

Båda fartygen kommer att gå in i Gothia Tanker Alliance. Bemanning och tekniskt management sköts av MF Shipping Group. Fartygen har holländsk flagg. 

– Det är en historisk dag för vårt företag med leveransen av både Thun Lidköping och Thun Evolve på samma dag. Med dessa båda serier på marknaden förstärker vi ytterligare Gothia Tanker Alliance möjligheten att serva våra kunder med klimatsmarta tankfartyg, säger Joakim Lund, CCO på Thun Tankers.

”Över generationer”

– Dessa nya tankfartyg hör till nästa generation av våra effektiva fartyg som gör att vi kan förbli en hållbar svensk partner över generationer, säger Johan Källsson, vd på Erik Thun Group.