Brandbekämpningen dokumenterad av Kustbevakningsflyget kvällen den 7 december.

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri

Kallar in hjälp från Norge

Situationen med branden på bulkfartyget Almirante Storni utanför Göteborg fortsätter att vara problematisk. Indikationer på en ökad värmespridning tillsammans med problem med nedisning gör att resursförstärkning kallats in från Norge.

Efter ytterligare en värmeundersökning av polisens helikopter under onsdagsmorgonen finns enligt Kustbevakningen indikationer på en värmespridning i den brinnande virkeslasten på Almirante Storni som började brinna utanför Vinga i lördags.

– En värmespridning är allvarlig. Det handlar om en ökad risk för eskalering och risker för fartyget som har 600 ton bränsle ombord, säger Jesper Bäckstedt, räddningsledare på Kustbevakningen i ett pressuttalande.

– Vi jobbar nu intensivt med alla inblandade för att komma framåt i den här situationen, säger han.

Kallar in hjälp från Norge

Norska Kystvaktens KV Bergen utanför Göteborg 2016. Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningen ser kontinuerligt över möjligheterna att kunna få fartyget till lugnare vatten eller till kaj. Det skulle skapa bättre förutsättningar för släckning och eventuell räddning, samt för andra åtgärder som kan komma att behöva vidtas.

Efter en förfrågan från Kustbevakningen om resurser från våra grannländers kustbevakningar, anlände norska Kystvaktens fartyg KV Bergen till haveristen under onsdagen. Det har även offshorefartyget Loke Viking gjort, ett fartyg som chartrats av den bärgare som anlitats av haveristens rederi. Loke Viking ska ingå i brandbekämpningen under ledning av Kustbevakningen.

”En välkommen förstärkning”

– De två fartygen innebär en välkommen resursförstärkning. Våra två fartyg Poseidon och Triton kommer fortsätta bekämpa branden under natten, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Hallerström i ett pressuttalande.

Stark vind i kombination med den låga temperaturen har skapat problem för Kustbevakningen med nedisning, men med resursförstärkningarna på plats är förhoppningen att uthålligheten ska stärkas.

– Det är en välkommen förstärkning som ökar uthålligheten totalt för alla som deltar i släckningsarbetet, säger Jesper Bäckstedt.

Inriktningen för räddningsoperationen är enligt Kustbevakningen under onsdagskvällen fortsatt att bekämpa branden och begränsa dess spridning. Det finns i nuläget ingen prognos för när släckningsarbetet är klart.