Rederi AB Gotland har beslutat att sälja roro-fartyget Valentine, här i belgiska Zeebrugge.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Fartygsaffärer

Gotlandsbolaget säljer fartyg

Rederi AB Gotland har beslutat att sälja rorofartyget Valentine till KiwiRail Ltd, det rederi som chartrade fartyget i slutet av förra året.

Det var i början av november förra året som Rederi AB Gotland köpte roro-fartyget Valentine från Cobelfret Ferries. Fartyget har tidigare gått i trafik över Engelska kanalen. Gotlandsbolaget chartrade direkt ut fartyget till det Nya Zeeländska rederiet Kiwi Rail på bare boat-basis för deras trafik i Cooksundet mellan Nordön och Sydön. Kontraktet var på tolv månader och KiwiRail har under hyresperioden ansvarat för bemanning och tekniskt underhåll av fartyget.

Nu i september meddelar Gotlandsbolaget att de ingått avtal om försäljning av Valentine till KiwiRail Ltd, vilket betyder att KiwiRail därmed nyttjar den köpoption som fanns med i hyresavtalet. Försäljningen kommer att genomföras i januari 2023. Enligt Gotlandsbolaget är försäljningsbeloppet 5,2 MEUR.

Valentine är byggd 1999 vid Kawasaki Heavy Industries i Sakaide, Japan, är 162 meter lång och med en kapacitet på 2.300 filmeter.