Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Specialfartyg

Götheborgs resa till Asien har börjat

Under onsdagseftermiddagen kastade Ostindiefararen Götheborg loss från Eriksberg i Göteborg för den första etappen på den nya expeditionen till Asien med ankomst i Shanghai i september 2023. 

Även om det kanske inte var lika mycket folk ute längs kajerna som när Götheborg kastade loss under 2005 för den första expeditionen till Kina, så var många på plats för att se avgången, både på kajerna och i egna båtar. Fartyget kastade loss klockan 15:30 och en halvtimme senare sköt Götheborg salut för att markera starten på den andra resan till Asien. Befälhavare ombord är Torben Hildemar.

– Det är jättetrevligt detta, det ska bli hur kul som helst att komma iväg. Vi har väntat rätt många år på detta och nu äntligen sker det på riktigt. Det känns skönt, säger han när Sjöfartstidningen besökte fartyget timmarna före avresan.

En lång expedition

Även om målet för resan är Asien, så kommer resan dit vara långt ifrån spikrak. Första stoppet är Helsingborg, därefter väntar Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, London och Bremerhaven i sommar innan kursen sätts söderut mot Lissabon i början av september. Därefter seglar skeppet in i Medelhavet för ytterligare fyra stopp innan det blir vinteruppehåll till våren 2023 då resan mot Asien fortsätter genom Suezkanalen och in i Röda havet mot Djibouti, över Indiska oceanen till Indien och senare Singapore, Vietnam, Hong Kong och slutligen Kina. Totalt beräknas resan ta ett och ett halvt år med målgång i Shanghai i september 2023.

Är väl förberedda

Även om det är långt dit, menar Torben Hildemar att fartyget och dess besättning nu är väl förberedda för att påbörja expeditionen till Asien.

– Vi är så förberedda man kan vara, vi har förberett oss hela vintern, ja hela året i princip med provsegling till Stockholm förra sommaren, säger han.

Götheborg är en kopia av den ostindiefarare som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade hon den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015.

Fartyget ägs av SOIC, Svenska Ostindiska Companiet, som i sin tur är ett helägt dotterbolag till det Göteborgsbaserade logistikföretaget Greencarrier Group.