Med den senaste beställningen omfattar Vinga-serien 17 fartyg.

Fotograf: Furetank

Kategori: Skeppsbyggnad | Tank

FureBear utökas med fyra fartyg

Furetank och kanadensiska Algoma Central Corporation utökar sitt joint venture FureBear att omfatta totalt åtta produkttankfartyg av Vinga-typ.

Bildandet av det till lika stora delar gemensamt ägda FureBear tillkännagavs i augusti och samtidigt offentliggjordes en beställning på fyra 17.999 dwt tankfartyg i Vinga-serien.

Nu utökas samarbetet med ytterligare fyra fartyg. Två av dem beställdes av Furetank redan i september och kommer att överföras till FureBear. De återstående två är en ny order med planerad leverans 2025. Det innebär att det totala antalet levererade och beställda enheter i Vinga-serien nu uppgår till 17.

Miljöoptimerade

– Expansionen av vår FureBear-investering tillsammans med Algoma är spännande nyheter. Detta är ytterligare en bekräftelse på Vinga-seriens miljöfördelar och innovativa design. Jag ser fram emot att leverera på dessa fördelar med vår partner och arbeta tillsammans för att uppfylla behovet av modernt och effektivt tonnage på de marknader vi servar, säger Lars Höglund, vd för Furetank, i ett pressmeddelande.

– I vår strategiska plan siktar vi på att finna hållbara områden för att utöka vår affärsverksamhet och placera kapital i de högsta och bästa användningsområdena. Denna investering gör det möjligt för oss att ytterligare diversifiera Algomas tillgångsbas och geografiska handelszoner i ett segment vi känner väl och med partners som delar våra värderingar, kommenterar Gregg Ruhl, President och CEO för Algoma, i pressmeddelandet.

Till Gothia Tanker Alliance

Vinga-serien har svensk/finsk isklass 1A och är designad i samarbete med FKAB Marine Design. Fartygen har dual fuel-maskineri och körs på LNG/LBG eller gasolja och är därtill utrustade för landström. En batterihybridlösning och andra innovativa funktioner reducerar bränsle- och energiförbrukningen, vilket resulterar i betydligt lägre utsläpp av CO2, svaveloxid, kväveoxid och skadliga partiklar.

Furetank uppger vidare att fartygen har presterat det bästa EEDI-värdet inom sitt segment globalt.

Efter att de åtta fartygen färdigställts kommer de att ingå i Gothia Tanker Alliance och opereras av Furetank. Fartygen byggs av China Merchants Jinling Shipyard i Yangzhou, Kina.