I mitten av juli ska de första förberedande muddringsarbetena i projekt Malmporten i Luleå dra igång.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Hamn/Logistik | Myndigheter

Första entreprenören för Malmporten är klar

Under torsdagen signerar Sjöfartsverket och Luleå Hamn ett kontrakt värt över en halv miljard kronor med den första entreprenören som ska utföra förberedande muddringsarbeten i projekt Malmporten.

Det är Malmporten Dredging Contractors som nu fått kontraktet för att göra förberedande muddringsarbeten i projekt Malmporten. Det skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. Arbetet planeras att börja i mitten av juli och de förberedande muddringsarbetena ska vara klara inför isläggningen i år.

— Äntligen har vi en entreprenör klar, det är en viktig milstolpe för projekt Malmporten. Nu kan vi, Sjöfartsverket och Luleå Hamn AB tillsammans påbörja de förberedande muddringsarbetena för den nya djuphamnen och farlederna, säger Max Bjurström, projektledare Sjöfartsverket i pressmeddelandet.

Breddas och fördjupas

I projekt Malmporten ska farlederna breddas och fördjupas till ett djup på 15,2 meter i vinterfarleden och 16,85 meters djup i sommarfarleden. Dessutom ska en ny djuphamn anläggas.

Närmare 21 miljoner kubikmeter massor ska enligt Sjöfartsverket muddras, varav ungefär 3 miljoner kubikmeter ska fylla upp det närliggande området Skvampen. Detta för att skapa nya landytor för infrastruktur med logistikpark och möjlighet till företagsetableringar samt hamnplan vid kaj.

Nu under 2024 genomförs förberedande muddringsarbeten i syfte att efterföljande arbeten ska kunna genomföras så effektivt som möjligt. De förberedande muddringsarbetena omfattar muddring av cirka 1,5 miljoner kubikmeter i hamnområdet, samt delar av Sandgrönnleden, farled 764.

Värt över en halv miljard

Kontraktet är i grunden värt cirka 655 miljoner kronor och innehåller en option om ytterligare 220 miljoner kronor.

Från 2025 planeras en kapacitetsmuddring av de återstående cirka 18 miljoner kubikmetrarna i farlederna och hamnområdet fram till och med 2028. En mindre muddring kommer även att genomföras i Norra Kvarken utanför Umeå, för att så kallade Östersjömax-fartyg, alltså de största fartygen som går in i Östersjön, ska komma hela vägen upp till Luleå.

I samband med att kontraktet är påskrivet kommer en tidsplan att tas fram.

— Malmporten är grundbulten för både regionens och Sveriges fortsatta utveckling. Att vi i sommar börjar muddringen är ett glädjande besked. Nu ska vi snabbt få en detaljerad tidplan på plats för att kunna gå ut med mer information om säsongens arbeten, säger Linda Wikman, projektledare Luleå Hamn i pressmeddelandet.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.