Stena Scandica och Stena Baltica blir de nya namnen på Stena Lagan och Stena Mersey.

Fotograf: Stena Line

Kategori: Passagerarsjöfart

De blir namnen på Stena Lines nya Östersjöfärjor

Under onsdagen avslöjade Stena Line namnen på de två ombyggda färjorna som ska sättas in i trafiken på Östersjön mellan Nynäshamn och Ventspils till våren.

Stena Baltica och Stena Scandica. Det blir namnen på Stena Lines nya färjor på Östersjön. Förslagen togs fram utifrån en namntävling där rederiet fick in närmare 600 namnförslag från kunder i både Sverige och Baltikum.

– Vi vill att namnen på våra fartyg ska knyta an till vår historia och vårt skandinaviska ursprung men också den region där vi seglar, säger Johan Edelman, ansvarig för Stena Lines linjer till och från Lettland, i ett pressmeddelande.

Byggs om i Turkiet

Det första fartyget, Stena Lagan befinner sig just nu på varvet Sedef i Tuzla i Turkiet för ombyggnation och förväntas att gå i trafik under det första kvartalet 2021 med namnet Stena Scandica.

Det andra fartyget, Stena Mersey, seglar på Irländska Sjön fram till januari. Hon ska sedan förlängas och moderniseras vid samma varv under våren innan hon beräknas att gå i trafik under det klassiska namnet Stena Baltica. Det betyder att fartyget blir åttonde i ordningen i rederiets historia med det namnet.

Förlängs med 36 meter

De nya färjorna kommer öka fraktkapaciteten med 30 procent på linjen. Ombyggnaden av fartygen genomförs tillsammans med Stena RoRo och innebär att fartygen förlängs med en ny 36 meter lång mittensektion, får ett separat bildäck och totalt 88 nya hytter ombord. De modifieras också för effektiv genomkörande lastning och lossning.

– Vi ser en ökad efterfrågan från våra kunder för sjötransporter i Östersjön. Det är en expansiv region där vi redan i dag har en stark närvaro såväl inom transport som turism. Vi stärker nu ytterligare vår position med moderna och större fartyg på båda linjerna till och från Lettland under 2021, säger Johan Edelman i pressmeddelandet.

Fakta om Stena Scandica och Stena Baltica

Linje: Nynäshamn-Ventspils.
Byggda: År 2005 vid skeppsvarvet Cantiere Navale Visentini.
Ombyggda: År 2020/2021 vid skeppsvarvet Sedef i Tuzla, Turkiet.
Längd: 222 meter.
Passagerarkapacitet: 970.
Fraktkapacitet: 2 875 längdmeter + separat bildäck.
Hyttkapacitet: 200.