Fotograf: Gävle Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Container

Containerhamnen i Gävle växer

700 miljoner kronor satsar Gävle Hamn och Yilport Gävle i ombyggnaden av containerterminalen, som kommer att bli dubbelt så stor. 

Containerhanteringen i Gävle har de senast åren ökat stadigt. För att klara av fortsatt tillväxt fördubblar kommunägda Gävle Hamn och turkiska hamnoperatören Yilport Gävle kapaciteten genom att bygga ytterligare en kaj med kranar.

600.000 TEU

När allt står klart under fjärde kvartalet 2019 kommer fyra fartyg samtidigt att kunna lasta och lossa i containerhamnen. Terminalen får en kapacitet på 600.000 TEU. 

– Inom en 25-milsradie från Gävle produceras varje år nästan 17 miljoner ton stål, papper och timmer. Mycket exporteras redan till sjöss i container via oss, och den andelen kommer definitivt att växa, säger Yilports nordenchef Eryn Dinyovszky i ett pressmeddelande. 

Stockholms Norra Hamn

Förutom att attrahera fler exportföretag, så räknar hamnbolaget och Yilport också med ökad import. Inte minst tack vare Livsmedelsverkets planerade laboratorium för analyser av importerade livsmedel. 

– Med strängare krav på miljövänligare transporter har vi ett optimalt läge. Gävle Hamn ligger knappt två timmar från Stockholm. Förstklassiga väg- och järnvägsförbindelser gör det enkelt för varuägare inte bara i vår region, utan i stora delar av Sverige att öka även importen via Gävle Hamn. Våra omfattande nyinvesteringar skapar helt nya förutsättningar för det som jag gärna kallar Stockholms Norra Hamn, konstaterar Fredrik Svanbom, vd på Gävle Hamn.