Briggen Tre Kronor i Stockholm i mars.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Fartygsaffärer

Briggen Tre Kronor hoppas på ny ägare

Nu ligger segelfartyget Tre Kronor af Stockholm ute till försäljning. Bolaget bakom fartyget försattes i konkurs i höstas.

Det var i september som styrelsen i bolaget Briggen Tre Kronor AB lämnade i en ansökan om konkurs till Stockholms tingsrätt. Detta på grund av oplanerade kostnader för reparationer, underhåll och inställda seglingar enligt ett pressmeddelande som bolaget skickade ut i oktober.

Nu ligger fartyget ute till försäljning. Säljare är konkursförvaltaren och fartyget säljs via Stockholmsbaserade fartygsmäklaren Shipsforsale.

– Vi hoppas att fartyget ska hitta en ny ägare och få leva kvar. Det är ett fantastiskt fartyg, otroligt välbyggt och välskött, säger Johan Axiö på Shipsforsale till Sjöfartstidningen.

Tre Kronor under segel. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Bygget av Tre Kronor började 1997 på Skeppsholmen i Stockholm och tog fart 1999. Projektet finansierades med medel från privatpersoner och företag samt evenemang kring fartygsbygget. Man hade också en stödförening med tusentals medlemmar. Sjösättningen ägde rum i augusti 2005 och den 6 juni 2008 startade jungfruseglingen runt Östersjön.

Projektet har dock kantats av ekonomiska bekymmer och redan 2009 räddades bolaget för första gången från konkurs genom en rekonstruktion.

Hoppas hitta rätt

Fartygsmäklare Johan Axiö vill nu hitta en stabil och långsiktig köpare till fartyget.

– Vi hoppas att hon ska få en ny och stabil ägare som kan fortsätta att segla och sköta henne på samma fina sätt som hittills. Det är ju speciellt med segelfartyg och det gäller att hitta rätt, säger Johan Axiö.

Tre Kronor af Stockholm är ett tvåmastat segelfartyg med totalt 735 m2 segelyta fördelat på tio råsegel, tre försegel och ett gaffelsegel. Skrovet är byggt i ek och däck och däckshus är av lärk.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.