Drakens storslagna år

Som förutbestämt sedan urminnes tid infaller det ostasiatiska nyåret vid den andra nymånen efter vintersolståndet; drakens år 2024 således först den 10 februari. Då har kaninens bedrövliga år 2023 just avslutats. 

Avlösaren kallas närmare bestämt trä-drakens år, efter ett av de fem elementen och det femte i raden av zodiakens tolv djur, efter råttan, oxen, tigern och kaninen.

Därefter blir det trä-ormens år, som inleds den 29 januari 2025. Och så vidare, intill tidens ände. Evigheten rullar vidare i de tolv djurens och de fem elementens 60-årscykler.

De övriga djuren är, i fortsatt turordning, hästen, geten, apan, tuppen, hunden (vars år jag själv tillhör), samt grisen.

Någon skämtare har sagt att matglada kineser äter av alla zodiakens tolv djur, möjligen med undantag för just draken. (Jodå, även ormen! Jag har själv ätit orm på en kinakrog i Kuala Lumpur, och det smakade inte alls pyton.)

De praktiskt lagda japanerna har anpassat sig till vår gregorianska kalender och firar drakens år redan den 1 januari. Du som är född rätt år mellan detta datum och den andra nymånen efter vintersolståndet bör själv kunna välja om du vill tillhöra kaninens eller drakens år. 

Om du således väljer vår kalender rakt av är drakens år ditt om du är född 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 eller 2012. 

Låt oss hoppas att kaninens avlösare draken bättre uppfyller sina löften än sin föregångare. Draken är en symbol för fruktbarhet och livskraft. Därför förväntas hans år bli storslaget och gynna kulturlivet. 

Till skillnad från sin västerländske artfrände är den östasiatiska draken ingen illasinnad kraft. Snarare förknippas han med visdom och andra goda egenskaper, som att skänka risfälten livgivande regn. Medaljens baksida är risken för stormar och översvämningar i regnens spår. Sådana har vår arma värld redan haft nog av under kaninens 2023.

Traditionellt anses det vara mycket lyckosamt för barn att födas under drakens år. Under det förförra drakåret 2000 drabbades Thai Airways av personalbrist. Ovanligt många av bolagets flygvärdinnor var gravida och födde barn just det året

Draken och hunden matchar inte varandra, så för oss som är födda i hundens tecken väntas drakens år bli sisådär. Men det artar sig i alla fall till att bli ett hyfsat år för långväga resor. Alltid något att se fram emot!

Drakens år pågår, enligt den traditionella tideräkningen, till den 9 februari 2025. Dagen därpå tar trä-ormen över. 

Gott Nytt Drak-år!

  • Himalaya-riket Bhutan och brittiska Wales flaggar med draken på gul-brandgul respektive grön-vit botten.
  • Himalaya-riket Bhutan och brittiska Wales flaggar med draken på gul-brandgul respektive grön-vit botten.

Kommentarer

  • Nathalie

    Hej, jag kanske blev lite förvirrad av texten men när är det egentligen som träormens år tar över? 29 januari 2025 eller 9 februari 2025? Härligt man får välja om man är född i januari alla fall! 🙂

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.