Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Passagerarsjöfart | Kultur

Birger Jarl har lämnat Stockholm

Under tisdagseftermiddagen lämnade det klassiska passagerarfartyget Birger Jarl Stadsgårdskajen i Stockholm med kurs mot Sundvall för vidare uppläggning.

Konflikterna mellan ägarna av det k-märkta passagerarfartyget Birger Jarl och Stockholms stad har varit en långdragen historia. Men nu tycks historien ha fått ett slut, i alla fall i Stockholm. Under tisdagseftermiddagen lämnade fartyget Stadsgårdskajen där hon legat sedan 2015 mellan Fotografiska och Birka Cruises terminal med destination Sundsvall.

– Vi ska upp till Sundsvall och lägga oss vid en privat hamn där nu under coronatiderna, säger Ulf Larsson som själv titulerar sig som fartygschef.

Fritidsbåt

Under våren 2018 beslutade stadsbyggnadsnämndeni Stockholm att fartyget skulle bort från kajen eftersom de inte hade bygglov för att ligga kvar. Under sommaren drog Transportstyrelsen in Birger Jarls passagerarcertifikat eftersom fartyget hade brister med brandskyddet. För att kunna ligga kvar vid kajen och fortsätta driva hotellverksamheten krävdes bygglov. Efter en uppgörelse fick ägarna till den 30 april i år på sig att flytta på fartyget, vilket nu alltså skett.

– Hon är klassad som fritidsbåt nu, säger Ulf Larsson.

Oklar framtid

Vad som ska hända med fartyget i Sundsvall är dock högst oklart. Enligt Ulf Larsson har ägaren, Leif-Ivan Karlsson, valt att ta ett steg tillbaka från fartyget.

– Han vill hoppa av så jag tog över fartyget, sedan ska vi reda ut de ekonomiska detaljerna efterhand, säger han och fortsätter:

– Jag har massor av planer, kanske som fältsjukhus i utlandet kanske. Men inget är klart och så är det i coronatiderna. Men jag har jättemycket planer, säger Ulf Larsson.