Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad

Avslutade förhandlingar på Tallink Silja

Arbetsbristförhandlingarna för sjöbefälen på Tallink Silja är avslutade, meddelar Sjöbefälsföreningen.
– Samtidigt som vi gläds åt att ha lyckats rädda många jobb så förstår jag att det är ett extremt tungt besked att få för de som vi inte lyckades rädda, säger ombudsman Lennart Jonsson.

Sjöbefälsföreningen skriver i ett pressmeddelande att de ”lyckades rädda en hel del jobb” och även fick förlängd uppsägningstid till de med kortast uppsägningstid, men att några personer har fått besked om uppsägning. Fackförbundet skriver att man hoppas att många av dessa kommer att kunna återanställas inom ramen för återanställningsrätten.

Går inte ut med antal

Av hundra varslade tjänstemän, både till sjöss och på land, blev det till slut 14 personer, samtliga inom intendenturen, som blev uppsagda. Det uppger ombudsman Lennart Jonsson för Sjöfartstidningen. Han betonar att det är med blandade känslor som de avslutat förhandlingarna.

”Extremt tungt besked”

– Samtidigt som vi gläds åt att ha lyckats rädda många jobb så förstår jag att det är ett extremt tungt besked att få för de som vi inte lyckades rädda. Men vi kommer att ta hand om dem och stötta under den här tuffa tiden och vi hoppas att trafiken normaliseras så att alla kan återanställas, säger Lennart Jonsson.

Några befäl på Tallink Silja kommer även att få byta befattning.