Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket.

Fotograf: Niclas Fasth/Sjöfartsverket

Kategori: Myndigheter

Avgiftshöjningarna slopas för hela 2021

Sjöfartsverket kommer inte att genomföra några avgiftshöjningar i år, trots tidigare besked att det skulle ske i september.

I ett mejl från Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén till myndighetens kunder på tisdagseftermiddagen skriver hon att hon har beslutat att helt avstå från avgiftshöjningar för 2021. Syftet är att underlätta branschens återhämtning efter pandemin.

Ursprungligen var en höjning av avgifterna planerad till årsskiftet 20/21, sedan sköts det upp till maj för att sedan skjutas upp ytterligare till september. Det blev möjligt sedan regeringen tillfälligt tagit bort vinstkravet på Sjöfartsverket.

125 miljoner kronor

Nu blir det alltså inga avgiftshöjningar alls under hela återstoden av 2021.

Enligt Katarina Norén är värdet på de uteblivna avgiftshöjningarna 125 miljoner kronor.

– Det är en liten summa sett till sjöfartsnäringens omsättning, men min förhoppning är ändå att det kan bidra till en snabbare återhämtning och en konkurrenskraftig sjöfart, skriver hon.

I mejlet tar hon även upp att Sjöfartsverket har en mycket ansträngd ekonomi, och att den långsiktiga planen på höjda avgifter därför behöver fortsätta under kommande år. 

”I god dialog”

– Jag vill att vi fortsätter göra detta i god dialog mer er i branschen och återkommer efter sommaren med hur förslaget ser ut inför nästa år. Våra interna effektiviseringar fortsätter under tiden med målet att samtidigt bibehålla vår internationellt sett höga servicegrad, skriver Katarina Norén.