Fotograf: Wasaline

Kategori: Skeppsbyggnad | Passagerarsjöfart

Aurora Botnia sjösatt

Wasalines nya passagerar- och bilfärja Aurora Botnia sjösattes i fredags vid varvet Rauma Marine Constructions i Raumo.

Nybygge NB6002, Aurora Botnia, sjösattes den 11 september vid varvet Rauma Marine Constructions (RMC) i Raumo, Finland. Bil- och passagerarfärjan färdigställs under våren 2021 och ska efter leveransen inleda trafik för Wasaline mellan Umeå och Vasa. Varvet uppger att byggskedets sysselsättningseffekt är ungefär 800 årsverken. 

– Vi kan vara stolta över att vi trots rådande omständigheter firar sjösättningen av Aurora Botnia i dag. Personalen vid RMC och företagen i vårt nätverk har gjort ett utmärkt arbete då det gäller att om och om igen lösa de utmaningar som coronapandemin orsakar och målmedvetet driva projektet framåt. Jag är också mycket nöjd med samarbetet med vår kund och övertygad att det kommer att fortsätta lika väl även framöver. Projektet är unikt för bägge parter, säger RMC:s vd Jyrki Heinimaa i ett gemensamt pressmeddelande från RMC och Wasaline. 

Hybridlösning

Aurora Botnia uppges vara den första passagerar- och bilfärjan med DNV GL:s klassnotering Clean Design. De fyra huvudmaskinerna levereras av Wärtsilä och kan drivas med både flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG). Framdrift sker med eldrivna Azipod-enheter från ABB. Fartyget utrustas också med batterier för peak shaving och kan i framtiden utnyttja eldrift vid ankomst och avgång.

Tack vare den nya tekniken sjunker utsläppen märkbart jämfört med det fartyg som nu trafikerar linjen, uppger rederiet.

”Världens mest miljövänliga färja”

Wasaline, som opererar färjetrafiken på linjen Umeå–Vasa, ägs av Kvarken Link Oy. Detta bolag ägs i sin tur av Umeå Kommunföretag AB och Vasa stad.

– Den här speciella dagen vill jag tacka hela personalen på Wasaline, både på land och på fartyget. Jag vill också sända ett tack till alla samarbetsparter och alla som stöder oss på denna resa. Det nya fartyget är världens mest miljövänliga passagerarbilfärja och har ett flertal nya egenskaper. Wasaline vill vara Östersjöns mest sympatiska, miljövänligaste och pålitligaste rederi. I dag påbörjar vi också en resa för att uppdatera vårt varumärke att motsvara den nya eran, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.