Almirante Storni har flyttats till Arendal. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Haveri | Olycka

Almirante Storni flyttad till Lysekil

Under söndagen lämnade det branddrabbade bulkfartyget Almirante Storni Göteborgs hamn för Lysekil där nu resten av den oskadade lasten kommer att lossas. Samtidigt tackar nu det tyska rederiet alla inblandade för hjälpen med branden.

Det var den 4 december som branden började i virkeslasten ombord på Almirante Storni, vilket inledde en av de största räddningsoperationerna på svenskt vatten i modern tid. Efter att branden pågått i lasten under en vecka flyttades fartyget in till Skandiahamnen den 11 december där branden slutligen kunde släckas och den brandskadade delen av lasten därefter lossas.

Ska lossa 32.500 kubikmeter virke

Under onsdagen den 22 december flyttades Almirante Storni till kaj 751 i Arendal där fartyget legat över jul- och nyårshelgerna fram till söndagsmorgonen då hon lämnade Göteborg för Lysekil.

– Där kommer den resterande lasten att lossas och även reparationer utföras. Ombord finns cirka 32.500 kubikmeter med virke kvar. Vi räknar med att denna operation kommer att ta 10 till 14 dagar, skriver Bill Lines, talesperson från det tyska rederiet NSC Shipping i ett mail till Sjöfartstidningen.

Besättningen mår bra

Enligt P4 Väst kommer lastoperationen i Lysekil att sysselsätta ett tjugotal personer.

– Det är en av de större lastoperationerna vi haft under vår tid som hamnoperatör, vi har hållit på i två och ett halvt år som eget stuveri, säger Peter Eriksson, platschef på SDK Shipping till P4 Väst.

Rederiet poängterar att besättningen ombord mår bra, men att de fått slita hårt.

– Vår besättning på 17 personer har arbetat outtröttligt och NSC Shipping är stolta över deras uppförande under hela denna tiden, skriver Bill Lines.

Vill tacka alla inblandande

Efter insatsen vill rederiet tacka alla inblandande för insatsen med att släcka branden på Almirante Storni.

– Det här har varit tre svåra veckor för alla och NSC Shipping vill tacka Göteborgs Stad och Göteborgs Hamn för deras fulla stöd för att vi kunde föra Almirante Storni till kaj och möjliggöra en framgångsrik släckning av denna komplicerade brand. Den expertis och professionalism som svenska brandförsvaret visade var oöverträffad och vi är tacksamma för stödet från Kustbevakningen och SSRS under hela insatsen. Detta har varit en laginsats med det nederländska bärgningsbolaget T&T Salvage, hamnagenterna GAC ​​Sweden och även Stena Recycling, skriver rederiet till Sjöfartstidningen.