Fotograf: Wallenius Wilhelmsen

Kategori: Juridik | RoRo

WW Ocean anklagas för kartellbrott

Åklagarmyndigheten i Australien väcker åtal mot Wallenius Wilhelmsen Ocean för kartellbrott.

Australiska konkurrensverket Australian Competition & Consumer Commission (ACCC) meddelar att Wallenius Wilhelmsen Ocean AS åtalas för kartellbrott. Åtalet gäller misstänkt kartelliknande förfarande i anknytning till internationell transport av vissa fordon till Australien mellan juni 2011 och juli 2012.

– Detta är det tredje åtalet där ett internationellt rederi misstänks vara inblandat i kartellverksamhet under konkurrens- och konsumentlagen, säger ACCC: s ordförande Rod Sims i ett pressmeddelande.

Ärendet ska första gången tas upp i den federala domstolen den 29 augusti, uppger ACCC.

”Mycket beklagligt”

På sin hemsida uppger Wallenius Wilhelmsen Ocean att man har samarbetat fullt ut med ACCC i undersökningen, som inleddes 2015.

”Det är mycket beklagligt att det kommit till detta, men vi tycker det är bra att det här ärendet nu hanteras av domstol. Vi har stöttat ACCC i sina efterforskningar och kommer att fortsätta att arbeta med domstolen i den här processen”, skriver rederiet i en kommentar.

Japanska rederier dömda

I början av augusti 2019 dömdes japanska K-Line till 34,5 miljoner US-dollar i böter för kartellbrott. Den federala domstolen fann att K-Line ingick i en kartell med andra rederier i syfte att fixera frakten för transport av fordon till Australien mellan 2009 och 2012.

Japanska NYK dömdes till att betala 25 miljoner US-dollar i böter för motsvarande brott i augusti 2017.