Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Visby till kanalen

Destination Gotland meddelar att Visby ska trafikera Engelska kanalen för DFDS, något som det redan har spekulerats kring i bland annat sociala medier.

Från och med den 20 december 2020 till maj 2021 kommer Destination Gotlands bil- och passagerarfärja Visby att gå i trafik över Engelska kanalen mellan Dunkerque, Frankrike och Rosslare, Irland för DFDS.

Ny linje

Det är mot bakgrund av det stundande brittiska utträdet från EU, Brexit, som DFDS öppnar denna nya rutt med fokus på lastbilsfrakt och deras förare mellan EU-länderna Frankrike och Irland, uppger Destination Gotland i ett pressmeddelande. Den nya linjen bidrar till att minska beroendet av Storbritanniens vägnät för den inre marknaden.

– Vi är mycket glada över att kunna bistå med att säkerställa en fungerande inre marknad inom EU och att säkra transporterna mellan Irland och Frankrike. Vi ser fram emot ett partnerskap med DFDS som har potential att sträcka sig över längre tid, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland som äger fartyget.

Bemannas av Destination Gotland

Destination Gotland bemannar däck och maskin på Visby. Överfarten Rosslare–Dunkerque kommer i snitt att ta närmare 24 timmar.

Visby har kapacitet för 1.600 lastmeter gods och 1.500 passagerare. Ombord finns 98 hytter. Under den tid som Visby chartras till DFDS kommer systerfartyget Drotten att ersätta henne i Gotlandstrafiken.

– Jag är glad och stolt över att Destination Gotland kan bemanna och stärka upp den europeiska logistiken och transporten. Att trafikera den engelska kanalen är ett viktigt uppdrag som vi ser fram emot att utföra, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.