Viking Lines kryssningsfärja Viking Cinderella.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | Arbetsmarknad

Viking Line varslar om arbetsbrist på Cinderella

Närmare 80 personer på Viking Lines kryssningsfärja Viking Cinderella riskerar sina jobb eftersom rederiet har för avsikt att varsla om uppsägningar.

Personalen på Viking Cinderella fick under tisdagen information om att rederiet har för avsikt att varsla om uppsägningar på grund av arbetsbrist, det rapporterar Seko Sjöfolks medlemstidning Sjömannen. Orsaken ska vara coronapandemins effekter och att rederiet behöver se över fartygets ombordorganisation för att säkerställa en lönsam verksamhet i framtiden.

Rederiets informationschef Johanna Boijer-Svahnström skriver i ett mail till Sjöfartstidningen att ”det vi kan säga är att vi i dag har skickat en förhandlingsframställan angående varsel om uppsägningar som kan komma att beröra 39 vakanser inom Sekos avtalsområde på Cinderella”.

78 personer kan beröras

Eftersom det är dubbla vakter på fartyget handlar det om 78 personer inom Seko sjöfolks avtalsområde. 

Till tidningen Sjömannen säger Lena Marcus, sjöpersonalchef i Viking Line, att det hela beror på coronapandemin.

– På grund av långvariga effekter av covid-19-pandemin så måste vi sannolikt göra förändringar i organisation och koncept, och om de verkställs så kan det leda till arbetsbrist, säger hon till tidningen.

Lena Marcus menar att de jobbat för att kunna hitta andra lösningar.

– Vi tycker det är jättesynd att behöva göra detta. Samtidigt ser vi att andra rederier har tvingats varsla om uppsägning för betydligt fler. Vi har verkligen försökt hitta lösningar. Men nu har vi kommit till en sådan situation att detta är nödvändigt, säger hon till tidningen. 

Förhandlingarna mellan rederiet och facket startar den 7 september. Innan dess är det oklart exakt vilka befattningar eller personer som berörs.

”Det är jättetråkigt”

Bent Björn-Nielsen, sektionsordförande för Seko i Viking Line, beklagar rederiets besked.

– Det är jättetråkigt. Men jag måste säga att jag tycker att rederiet varit mycket samarbetsvilliga under coronatiden. Vi försöker hitta lösningar tillsammans, men självklart är man besviken, säger han till Sjöfartstidningen.

Under tisdagen har han fått samtal från ett 30-tal medlemmar som alla varit oroliga för sina jobb.

– Jag hade gärna gett dem något besked, men det kan jag inte. Vi vet inte vad rederiet har tänkt sig, det får vi se, säger han.