Under natten till söndagen bogserades Barken Viking från Göteborg mot Falkenberg

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Kultur

Barken Viking har lämnat Göteborg för varvsbesök

För första gången på över 60 år har landmärket Barken Viking lämnat Göteborg. Under natten till söndagen påbörjades bogseringen av fartyget till Falkenberg för en dockning. 

Sedan våren 2019 har Göteborgs stads fastighetsbolag Higab genomfört en omfattande renovering av Barken Viking. På det nu 115 år gamla fartyget läggs ett helt nytt trädäck och de gamla trä- och ståldetaljerna ska återfå sin forna glans. Till sommaren beräknas projektet vara klart.

Tog ner masttopparna

I början av januari lämnade Barken Viking sin kajplats vid Lilla Bommen för att förhala till Frihamnen. Där har nu fartygets alla rår och masttoppar monterats ner för att fartyget skulle kunna passera under Älvsborgsbron på resan ner till Falkenberg.

– Barken Viking kommer att bogseras till Falkvarv då de har en tillräckligt stor docka som klarar fartygets proportioner. Där kommer skrov, botten, undermaster och övrig rigg att målas om och ny teknik kommer att installeras, säger Siman Jasim, chef underhåll och lokalanpassningsprojekt på Higab i ett pressmeddelande.

Assisterad av bogserbåtarna Svitzer Thor och Bob lämnade Barken Viking Göteborg under natten mot söndagen med beräknad ankomst till Falkenberg vid lunchtid under söndagen.

Barken Viking återvänder i mars

I mitten av februari är det beräknat att fartyget ska bogseras tillbaka till Frihamnen för att riggas upp med nymålade delar. I början av mars ska Viking vara tillbaka vid Lilla Bommen. 

– Det är inte varje dag man får chansen att arbeta med ett sådant anrikt fartyg. Vi är stolta över uppdraget att ta hand om Barken Viking i Falkenberg, säger Jan-Olof Carlsson, vd på Falkvarv i pressmeddelandet. 

Barken Viking byggdes 1906 på skeppsvarvet Burmeister & Wain i Köpenhamn och är det största segelfartyg som byggts i Norden. Från 1928 till 1951 ägdes Viking av den åländske redaren Gustaf Erikson.

Köptes 1951

År 1951 köpte Göteborgs Stad Viking för att placera fartyget permanent i stadens hamn för sjömansutbildning. Hon förtöjdes vid Sannegårdshamnen men sedan 1957 har hon sin fasta placering vid Lilla Bommen.

Enligt sidan Fakta om Fartyg var det i juli 1960 som fartyget lämnade Göteborg senast, då för att vara med under hundraårsjubileet av GKSS, Göteborgs Kungliga Segel Sällskap, på Marstrand.