Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Färjetrafik

Viking Cinderella byter till finsk flagg

Viking Line har beslutat att flagga om kryssningsfärjan Viking Cinderella från svensk till finsk flagg. Rederiet menar dock att det inte kommer leda till uppsägningar.

I mars 2024 kommer Viking Line att flytta fartyget Viking Cinderella från kryssningstrafiken mellan Stockholm och Mariehamn till trafik på linjen Stockholm-Mariehamn-Helsingfors. I samband med detta flaggas Cinderella om från svensk till finsk flagg. Det skriver rederiet i ett pressmeddelande under tisdagen.

Erbjuds arbete under finsk flagg

Rederiet skriver vidare att förändringen inte kommer att föranleda några uppsägningar för Viking Rederi AB:s personal på Viking Cinderella, utan de erbjuds fortsatt arbete på fartyget under finska kollektivavtalsvillkor.

Under våren 2024 ska Viking Line starta en ny kryssningstrafik från Stockholm i samarbete med Gotlandsbolaget med det gemensamt ägda fartyget som tidigare hette Birka Stockholm. Rederiet menar att den nya verksamheten gör det möjligt för Viking Rederis personal att visa intresse för att börja tjänstgöra på det fartyget, som kommer att ha svensk flagg och svenska kollektivavtalsvillkor.

Enligt en överenskommelse mellan Viking Line och Gotlandsbolaget handhar Viking Rederi cateringpersonalen och Destination Gotland driftpersonalen på fartyget.