Idag tisdag lämnades fackens namninsamling över till regeringen.

Fotograf: Skärmdump

Upprop om sjöfartsstöd

Det pågår omfattande opinionsbildning för fler stödåtgärder till den svenska sjöfarten för att bromsa effekterna av coronakrisen. Nu går sjöfolks- och befälsfacket samman i ett upprop.

De båda facken Seko Sjöfolk och Sjöbefälsföreningen riktar i ett upprop en uppmaning till regeringen om att genast genomföra det förslag om tillfällig förändring av sjöfartsstödet som delegationen för sjöfartsstöd på Trafikverket beredde och lade fram tidigt i mars.

Vi möts av politiker som nickar och säger bra, men som inte gör något.

Akut läge

– Vi möts av politiker som nickar och säger bra, men som inte gör något. Nu samlar vi in namn för att skapa tryck i frågan. Läget är akut, säger Kenny Reinhold, ordförande Seko sjöfolk.

– Det är dags nu att bredda sjöfartsstödet och reducera offentliga avgifter inom sjöfarten. Det här är inga kostsamma åtgärder, men avgörande för att rädda den livsviktiga sjöfarten, säger Mikael Huss, vd Sjöbefälsföreningen.

Seko sjöfolks och Sjöbefälsföreningens namninsamling kommer att pågå fram till den 8 juni och därefter överlämnas till ansvariga politiker.

Sverige ”åker snålskjuts”

Politiker från de flesta riksdagspartier har uttryckt samma åsikt som facken, i såväl debattartiklar som skriftliga frågor till regeringen. Föreningen Svensk Sjöfart och deras medlemsrederier, varav flera nu har lagt varsel om uppsägningar, har också varnat för konsekvenserna om inte regeringen riktar fler stödåtgärder till sjöfarten.

– Bristen på agerande är mycket beklaglig. För de anställda, för AB Sverige men också för våra nordiska grannar vars mer rimliga politik vi åker snålskjuts på. Utan Finlands aktiva agerande hade färjetrafiken i Östersjön med svenska import- och exportvaror inte varit vad den är idag och permitteringarna betydligt fler. Skärpning Sverige!, skriver Föreningen Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström i ett inlägg på LinkedIn.