Svävaren Rescue Henrik Nyström var den räddningsenhet som användes i insatsen.

Fotograf: Jessica Lindqvist

Kategori: Säkerhet | Folk/företag

Två gick genom isen – räddades i sista stund

Frivilliga sjöräddarna Stefan Kruse och Mathias Wenneberg från Kristinehamn är årets sjöräddare. De belönas för räddningen av två nödställda isvandrare och deras hund utanför Revsand vid Vänern.

I dag onsdag utses två frivilliga sjöräddare från räddningsstation Kristinehamn till Årets Sjöräddare, det meddelar Sjöräddningssällskapet i ett pressmeddelande. De får utmärkelsen för sin räddningsinsats den 7 februari 2021 då två makar räddades ur varsin vak i Vänern, sekunder från att drunkna.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare tilldelas Stefan Kruse och Mathias Wenneberg. Motiveringen lyder:

”När två människor går igenom isen är läget mycket akut. Med ert fokus, mod, kunskap och goda lokalkännedom kunde ni snabbt rädda båda två. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”

Flera inblandade

Två vana isvandrare, en smällkall vinter och is som legat decimetertjock i veckor – ändå var olyckan framme denna dag i februari då en man på sparkstötting gick igenom isen under en hundpromenad utanför Revsand vid Vänern. Hans fru såg händelsen från hemmafönstret och sprang ut för att hjälpa sin make, men också hon hamnade i vattnet. Ytterligare en person, en skidåkare som rusat till undsättning, gick igenom isen men kunde ta sig upp på egen hand.

Som tur var larmade en granne, och två av Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare från RS Kristinehamn befann sig dessutom ute på övning i närheten på sin svävare Rescue Henrik Nyström. Därför kunde de nå de nödställda på mindre än en kvart.

– Det hade tagit ytterligare en halvtimme om vi inte varit ute med svävaren, säger Stefan Kruse, som tillsammans med sin kollega Mathias Wenneberg är nominerade till Årets Sjöräddare för insatsen.

Nära att drunkna

Med gemensamma krafter, och genom att Mathias Wenneberg hoppade i det iskalla vattnet, fick de upp mannen som var knappt vid medvetande och så utmattad och frusen att han höll på att drunkna. Därefter räddades också kvinnan, som inte legat i lika länge – och även parets hund som var kvar på isen men fastbunden vid den sjunkande sparkstöttingen.

Att isen brast trots de yttre väder- och temperaturförhållandena berodde på varma underströmmar, något som inte syntes på isen.

– Vinden hade vänt några dagar tidigare så att varmt bottenvatten åkt in mellan öarna och ätit upp isen underifrån, säger Mathias Wenneberg.