Under fredagen sjösattes Thun Resource i tyska Leer.

Fotograf: Groot Obbink

Kategori: Tank

Thuns första nybygge i R-klassen sjösatt

I slutet av förra veckan sjösattes Thun Resource i tyska Leer. Det är Thun Tankers första av sex nybyggen i R-klassen och fartyget kommer att gå i charter för Nynas AB.

Det var under stora festligheter fredagen den 10 november som Thun Resource sjösattes och döptes på varvet Scheepswerf Ferus Smit i tyska Leer. Fartyget, som är på 7.999 dwt, namngavs av gudmor Ulrika Hamill, representant från svenska petroleumbolaget Nynas AB. Efter leverans under nästa år kommer Thun Resource att ingå en femårig timecharter för bolaget.

– Nynas är mycket glada över att se hur samarbetet mellan alla inblandade parter i detta projekt tar form i form till detta moderna effektiva fartyg. Vi ser fram emot att välkomna henne in i vår verksamhet tidigt nästa år som ytterligare ett steg mot våra hållbara mål, säger Andrew Hamill, charterchef på Nynas AB i ett pressmeddelande.

Det tekniska managementet kommer att hanteras av MF Shipping Group.

Först av sex fartyg

Thun Resource är först ut av sex beställda fartyg i R-klassen som alla ska byggas av Scheepswerf Ferus Smit med leverans från 2024 och framåt. Fartygen kommer att utrustas med anpassningsbar framdrift för att minimera energiförbrukningen i kombination med en resurseffektiv dieselmotor med relativt låg effekt.

Förbereds för landström

Fartygen blir även förberedda för landström och kommer att utrustas med UPS-batteripaket och få en energieffektiv skrovdesign.

– Tanken med konceptet i R-klassen har varit att bygga de mest resurseffektiva fartygen som finns tillgängliga på marknaden med minimal miljöpåverkan. Vi har kombinerat detta med flera nya funktioner för att hjälpa Nynas AB att växa i sin verksamhet samtidigt som de minskar sina klimatavtryck, säger Joakim Lund, CCO på Thun Tankers BV i pressmeddelandet.

Beställningen av de två första fartygen i serien offentliggjordes i maj 2022. De fyra efterföljande blev offentliga i januari 2023.