Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Tallink köper fartyg

Tallink Grupp förstärker sin flotta genom att köpa ropaxfartyget Sailor från Navirail, det för 8,5 miljoner euro.

Under tisdagen gick Tallink ut med ett pressmeddelande om att de köper det 157 meter långa ropaxfartyget Sailor från Navirail OÜ. Fartyget har fram tills nyligen gått i chartertrafik för DFDS mellan Paldiski och Kapellskär.

– Den pågående krisen har gjort det mycket tydligt att vi måste stärka vår flotta med ropaxfartyg för att säkerställa att vi kan reagera snabbt på alla förändringar och ha den nödvändiga flexibiliteten i vår flotta oavsett vad som händer i världen, säger bolagets vd Paavo Nõgene i pressmeddelandet.

Vilken linje som fartyget kommer att sätta in på är inte offentligt ännu. Men samtidigt skriver bolaget i pressmeddelandet att köra enbart frakt med stora passagerarfärjor inte är ekonomiskt hållbart. 

– Exempelvis har vi ökat lastkapaciteten mellan Estland och Sverige på linjen mellan Paldiski och Kapellskär med vår passagerarfärja Isabelle. Fartyget transporterar främst last eftersom turism mellan Estland och Sverige fortfarande inte rekommenderas på grund av den svenska coronavirussituationen, vilket i huvudsak innebär att vi transporterar över 600 tomma hytter fram och tillbaka mellan de två länderna varje dag. Att driva passagerarfärjor endast för godstransport är inte kostnadseffektivt, säger Paavo Nõgene i pressmeddelandet.

Tallink Grupp har köpt fartyget för 8,5 miljoner Euro. Fartyget kommer att levereras till rederiet i Paldiski den 9 juli