Under måndagen kom den brittiska yachten Nahlin till Göteborg från Vigo i Spanien.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | Regelverk

Sverige högintressant för yachter

Coronakrisen har gjort att kryssningssäsongen är stendöd. Däremot är intresset stort från yachter som vill komma eftersom Sverige har mer generösa inreseregler än andra länder.

Under måndagen var det en och annan Göteborgare som höjde lite extra på ögonbrynen när brittiska yachten Nahlin lade till vid Amerikaskjulet. Det är en 91 meter lång klassisk yacht från 1930. Det är en av de sista tre kvarvarande ångdrivna yachterna som byggdes i Storbritannien. 

– Det är ett mycket spektakulärt fartyg, säger fartygsagenten Ingela Berntson från GAC Sweden AB som hade hand om anlöpet. 

Hamnade i stängt Rumäniena

Fartyget byggdes på varvet John Brown & Company i skotska Clydebank efter beställning av filmentreprenören Lady Yule, men köptes under 1937 av den rumänska kungen Carol II. När han abdikerade 1940 och Rumänien blev en stängd diktatur hamnade fartyget på Donau där hon låg under mer än 50 år, bland annat som museum och som restaurang.

Yachten Nahlin och Stena Danica.

Fartyget utsattes aldrig för några större ombyggnader, vilket gör henne unikt bevarad. Under 1999 togs fartyget till England igen där uppfinnaren och entreprenören James Dyson köpte fartyget och inledde en fem år lång restaurering som blev klar under 2010.

Stort intresse för fler anlöp

Anlöpet av Nahlin i Göteborg lär inte bli det sista besöket av spektakulära yachter i svenska hamnar under sommaren. Enligt Ingela Berntson gör de svenska inreserestriktionerna att Sverige är ett attraktivt resmål för fartygen och dess ägare eftersom de kan resa in i Sverige, ofta genom privatflyg.

– Sverige har fortfarande förhållandevis öppna gränser och EU-medborgare får lov att gå i land och fartyg får komma, säger hon.

En del får stanna ombord

Den som bor i ett EU-land eller som redan har blivit inklarerad i ett EU-land får också komma in i Sverige.

– Om man exempelvis är amerikan eller kommer från något annat land där det inte behövs visum för att komma till Sverige och rest exempelvis till Belgien, då är man inklarerad i EU. Då får man lov att befinna sig i Sverige, säger hon.

De ombord som kommer från länder utanför Europa och som inte har blivit inkluderade i något EU-land, måste stanna kvar ombord.

Närmare 20 yachter intresserade

Ingela Berntson och GAC Sweden för just nu en dialog med 19 yachter om besök i Sverige under årets säsong.

– Detta är den första av dem och det är ju lite kul nu när det inte kommer några kryssningsfartyg. Jag har en till Stockholm den 1 juni också, säger hon.

Nahlin kom till Göteborg från Vigo i Spanien. Fartyget kommer att lämna Göteborg under tisdagseftermiddagen och gå norrut för att sedan ankra upp i Bohuslän.

– Sedan blir det nog en resa söderut igen och eventuellt en tur runt Sverige, säger Ingela Berntson.