Arkivbild Helsingfors hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Arbetsmarknad

Strejk i Finland stänger hamnar och terminaler

Under måndagen inleddes en strejk som lamslår stora delar av Finlands export och import i två veckor då drygt 7.000 arbetstagare strejkar.

Fackförbund inom FFC, Finlands Fackförbunds Centralorganisation, har inlett en strejk som riktas mot logistik och transport i hamnarna och godstrafiken på räls. Strejkerna gäller också stora industrianläggningar och distributionsterminaler.

Fartyg blir liggande i hamnar

Strejken stänger hamnar och försvårar skogsbranschens transporter av produkter och råvaror. Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT:s stuvare och en del andra hamnarbetare inledde sin strejk tidigt i måndags morse. Fartyg tas emot, men de blir liggande i hamnarna.

– De tar emot fartygen, sköter förtöjningen, ger vatten och kopplar strömmen. Mer än så gör de inte, säger fackförbundet JHL:s ordförande Håkan Ekström till Svenska Yle.

Stuvarnas strejk stoppar lossningen av containrar från fartyg, men rorotrafiken fortsätter på fartyg där långtradare självständigt kör ombord på fartyget och av det igen. För att den trafiken ska fungera krävs att långtradaren har en dragbil och släp, inte en separat trailer. Passagerartrafiken påverkas inte den här gången.

Skogsindustrin påverkas

Metsä Group uppger att produktionen står stilla på alla fabriker som är beroende av järnvägstransporter eller hamntransporter. UPM:s fabrik i Kouvola har också stannat.

Strejkerna är en protest mot regeringens arbetsmarknadsreformer. I fredags stod det klart att strejken skulle bryta ut, det efter att statsminister Petteri Orpo och arbetsminister Arto Satonen träffat arbetsmarknadsorganisationerna – utan att parterna kunde enas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Den fackliga centralorganisationen FFC skriver på sin hemsida att fackförbunden är beredda att avbryta strejkerna om regeringen visar att den är beredd att ”mjuka upp sina försämringsförslag” och göra dem mer balanserade.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.