Stena Vinga byter Göteborg mot trafik över Gibraltar sund i sommar.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Stena Vinga på charter till Medelhavet 

Det skulle ha blivit en sommar mellan Göteborg och Fredrikshamn för Stena Lines stående vikarie Stena Vinga. Nu har fartyget istället fått ett charteruppdrag i Gibraltarsundet.

Efter att ha trafikerat för Bornholmslinjen mellan Rönne och Köge på det danska fastlandet ett par veckor under våren var planen att Stena Vinga skulle sättas i trafik mellan Göteborg och Fredrikshamn under sommarsäsongen. Men nu har planerna ändrats. Fartyget har fått ett charteruppdrag för det marockanska rederiet Intershipping för trafik mellan spanska Algeciras och Tanger Med i Marocko.

– Det är en rutt på 1,5 timme över Gibraltarsundet. De kommer att ta Stena Vinga i trafik från mitten av juni i omkring två månader fram till mitten av augusti, säger Stefan Elfström, presschef på Stena Line.

Behåller svensk flagg

Fartyget kommer fortsatt att vara svenskflaggat.

– Personalen från däck och maskin kommer att följa med, liksom en del säkerhetsrelaterad personal. All annan service, så som i butik och restaurang, kommer att bemannas med lokal personal, säger Stefan Elfström.

Planerar om trafiken

Erbjudandet om charteruppdraget kom på kort varsel, vilket gör att Stena Line nu får planera om trafiken mellan Göteborg och Fredrikshamn.

– Det är vår högsäsong så för att täcka gapet efter Stena Vinga kommer vi att öka frekvensen på linjen med fler avgångar för Stena Danica och Stena Jutlandica. Alla gäster som bokats på Stena Vinga kommer att få en plats på de andra färjorna istället, säger Stefan Elfström.