Bastø Fosen med trafik över Oslofjorden är ett av rederierna som ingår i norska Torghatten, en av delarna i nya Nordic Ferry Infrastructure.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Startar ny nordisk färjejätte

Svenska investmentbolaget EQT Infrastructure startar ett nytt färjebolag kallat Nordic Ferry Infrastructure, NFI. Det genom ett holdingbolag med danska Molslinjen och norska Torghatten, vilket skapar en ny nordisk koncern med över 100 fartyg.

Det var i februari förra året som EQT Infrastructure förvärvade danska Molslinjen. I mars samma år köpte bolaget även norska rederiet Torghatten som är en av Norges största aktörer när det kommer till sjöburen inrikestrafik i Norge med en årlig omsättning på omkring 3 miljarder norska kronor. Så sent som i november i år köptes Forsea i sin tur upp av Molslinjen.

Får svenska ägare

Nu förenas både Molslinjen och Torghatten i det nybildade holdingbolaget Nordic Ferry Infrastructure.

– Att kombinera Molslinjen och Torghatten kommer att tillåta oss att påskynda plattformsövergripande digitaliseringsinsatser. När vi nu går in på nästa fas på denna spännande resa är EQT Infrastructure stolta över att investera i den fortsatta avkarboniseringen av företagens flottor för att ytterligare minska miljöavtrycket från färjetransporter över de nordiska haven, säger Carl Sjölund, partner inom EQT Infrastructures investeringsrådgivningsteam i ett pressmeddelande.

Fortsätter vara självständiga

Molslinjen och Torghatten fortsätter att verka självständigt under sina befintliga varumärken. Carsten Jensen, som för närvarande är vd för danska Molslinjen, har utsetts till koncernchef för NFI.

Genom bildandet av NFI, meddelar EQT Infrastructure, att det skapas en pannordisk färjeoperatör med över 65 rutter som trafikeras av över 100 fartyg och som transporterar över 16 miljoner passagerare årligen. NFI kommer att ha sitt huvudkontor i Oslo.