Polar Circle på väg mot Bottenviken.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Vintersjöfart

Sjöfartsverket vill köpa begagnad isbrytare

Sjöfartsverket har haft en upphandling ute för köp av en begagnad isbrytare som ska förstärka flottan. Nu ska det vinnande anbudet, Polar Circle, provköras innan slutgiltigt köp.

Det handlar om en mindre isbrytande resurs som primärt är tänkt att förstärka och komplettera Sjöfartsverkets minsta isbrytare Ale. Fartyget, Polar Circle, har legat i Helsingborg för att bunkra och avgick under torsdagen mot Bottenviken för att provköras. 

– Vi gick ut i en upphandling om en begagnad isbrytare och det vinnande anbudet var Polar Circle, säger Sjöfartsverkets rederidirektör Fredrik Backman till Sjöfartstidningen.

Inte klart än

Polar Circle är byggd 2006 och har måtten 74 x 17 meter. Hon seglar idag under cypriotisk flagg.

– Fartyget ska nu tas till Bottenviken och provköras. Om det lever upp till våra krav och önskemål så kan det bli så att vi köper det, säger Fredrik Backman.

Han poängterar att ingenting är klart ännu. 

– Upphandlingen är upplagd så att vi ska säkerställa att den klarar av de specifikationer som vi har satt innan avtalet tecknas.

Ombord på Polar Circle på väg ut från Helsingborg. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Ska komplettera Ale

Minstingen Ale är den av Sjöfartsverkets isbrytare som gör flest timmar. Hon tas i drift först på hösten och går längst på våren. Anledningen är att Ale drar minst bunker och därför är både mest miljövänlig och billigast i drift. Ale är också den enda av isbrytarna som kan komma igenom slussarna upp till Vänern.

Ett eventuellt komplement med Polar Circle ska inte förväxlas med en stor assistansisbrytare, betonar Fredrik Backman. 

– Det här är inte ett fartyg i Atleklassen utan en mindre enhet som säkerställer att Ale kan vara kvar i Vänern tills vi har nya slussar på plats. Så länge slussarna i Trollhättan inte har byggts ut så måste vi säkerställa att Ale finns kvar som resurs för Vänersjöfarten, säger Fredrik Backman.

Behöver modifieras

När Polar Circles testtur är avklarad ska fartyget tas till kaj för att utvärderas.

– Är det så att vi köper den så kommer vi att behöva modifiera fartyget till vår standard. I så fall kommer hon att tas i drift först till nästa säsong, säger Fredrik Backman. 

  • Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

  • Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.