Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.

Fotograf: Niclas Fasth/Sjöfartsverket

Kategori: Politik | Myndigheter

Sjöfartsverket skjuter upp avgiftshöjningar

Sjöfartsverkets styrelse har beslutat att inte höja farleds- och lotsavgifter som planerat den första maj. Anledningen är det rådande situationen med ett osäkert läge gällande Coronapandemin.

– Vi tar hänsyn de den stora osäkerhet kring marknadsutvecklingen som finns inom flera delar av branschen och skjuter på den planerade avgiftshöjningen. Många aktörer har det kämpigt och vi vill göra vad vi kan för att branschen ska klara sig ur den här krisen, säger Katarina Norén, generaldirektör Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Genomförs 1 september

Avgiftshöjningen kommer istället att genomföras den 1 september, uppger myndigheten. Ursprungligen var höjningen planerad till årsskiftet men har nu skjutits upp för andra gången. Det blev möjligt sedan regeringen tillfälligt tagit bort vinstkravet på Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket uppger vidare att myndigheten har en ansträngd ekonomi och behöver ökade intäkter för att klara kommande investeringar i nya fartyg.

– Den framskjutna avgiftshöjningen belastar vår ekonomi med ungefär 100 miljoner kronor under 2021, vilket inte är hållbart i längden. Långsiktigt behöver vi stärka vår ekonomi genom både höjda avgifter och höjda anslag, säger Katarina Norén.

Välkomnar beskedet

Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström välkomnar beskedet och framhåller att regeringen har ett stort ansvar att säkerställa Sjöfartsverkets ekonomiska situation.

– Vi gläds åt att Sjöfartsverket gör vad de kan utifrån sin ekonomiska situation. Det blir väldigt tydligt att det är upp till regeringen att säkra att Sjöfartsverket har ekonomiska möjligheter att göra vad man kan för att samhället ska kunna närma sig de transportpolitiska målen om att använda sjöfarten i ökad utsträckning, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi kan naturligtvis redan nu säga att en avgiftshöjning från den 1 september inte heller är rimlig – med samma argument, det skadar AB Sverige och tar oss från, inte mot de politiska målen.