Arkivbild på SPL Princess Anastasia.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Haveri

Rysslandsfärja på grund vid Lidingö

Bil- och passagerarfärjan Princess Anastasia gick på onsdag kväll på grund vid Lidingö utanför Stockholm efter en blackout.

Strax efter avgång från Frihamnen i Stockholm onsdagen den 6 november fick den italienskflaggade bil- och passagerarfärjan SPL Princess Anastasia blackout och drev på grund vid Högudden på Lidingö. Sjö-och flygräddningscentralen tog emot larm om olyckan strax efter klockan 18.

Elektriskt fel

SPL Princess Anastasia var på resa till Helsingfors och hade 1.065 personer ombord. Enligt Sjöfartsverket drabbades färjan av ett elektriskt fel och var nedsläckt. Inga personskador rapporterades. Ingen vatteninträngning kunde konstateras och inte heller något läckage från fartyget.

Strax efter klockan 20 rapporterade Sjöfartsverket att SPL Princess Anastasia hade kommit loss från grundet och var kopplad till bogserbåt. Sjöfartsverkets lots fanns ombord och fartyget bogserades tillbaka till sin kajplats. Efter inspektion fick hon tillstånd av Transportstyrelsen att avgå från Stockholm torsdag morgon.

Blandade gammalt och nytt

– Vi har konstaterat orsaken till varför generatorerna stannade. Man har bunkrat nytt bränsle i St Petersburg och när man skulle skifta det efter avgång från Sverige mixades det med det gamla bränslet och det gjorde att det blev en geléaktig massa av bränslet som kloggade igen filtren och därmed bränsletillförseln till hjälpmaskineriet. Det slår också ut bränslepumpar och kylvattenpumpar till framdrivningsmaskineriet. Man har nu skickat bränslet på analys så att det inte ska kunna upprepas, sa Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på Transportstyrelsen, till P1 i morse.

Byggd som Olympia

Fartyget ägs av SPL Princess Anastasia Ltd och management är hos Moby SPL i Italien. Rederiet Moby SPL bildades 2016 som ett samarbete mellan ryska St. Peter Line och italienska Moby Lines. SPL Princess Anastasia går i reguljär trafik mellan St Petersburg, Helsingfors, Tallinn och Stockholm.
SPL Princess Anastasia byggdes av varvet Wärtsilä i Åbo som Olympia för Rederi AB Slite 1986 och gick i trafik för Viking Line mellan Stockholm och Helsingfors till 1993.