200301 Deltagarna och bŒten frŒn rŠddningsaktionen, frŒn SjšrŠddningssŠllskapet RS Ekerš/Munsš - Jungfrusund den 1 mars 2020 i Stockholm. Foto: Peter Holgersson AB

Fotograf: Peter Holgersson

Kategori: Folk/företag | Haveri | Säkerhet

Räddade fem ur Mälarens kalla vatten

I dag torsdag utses de fyra frivilliga sjöräddarna Björn Dahlberg, Anders Räntilä, Johannes Kollig och Ola Svedberg från RS Munsö/Ekerö till Årets Sjöräddare.

Sjöräddningssällskapet meddelar att de fyra får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 30 augusti förra året, då fem personer räddades ur vattnet utanför Mariefred, efter att deras båt sjunkit i Mälaren under en mörk fredagskväll.

Blixtsnabbt fokusskifte

Motiveringen för Årets Sjöräddare lyder: ”En sak är säker när det gäller sjöräddning: Du vet aldrig vad som väntar, det gäller att vara förberedd för allt. Med övning, rutiner och gott samarbete i ryggsäcken kunde du och dina kamrater blixtsnabbt skifta fokus, när läget gick från rutinuppdrag till dödligt allvar. Er förmåga att snabbt ställa om var helt avgörande, för att fem människor skulle kunna räddas en mörk natt i kallt vatten.”

– Klockan var tjugo i elva på kvällen och jag satt hemma i tv-soffan med familjen, när medlemscentralen ringde. En båt med bränslebrist som ligger och driver, var uppgifterna och jag började ringa in mina kollegor för att möta upp dem vid båten, berättar Björn Dahlberg, som var befälhavare ombord.

Dödligt allvar

Stämningen ombord på Rescue Ekerö var uppsluppen, det verkade bli ett rutinuppdrag. Men med ungefär tjugo minuters gångtid kvar ringde telefonen igen. Då hade haveristerna plötsligt tagit in vatten efter en tidigare grundstötning och båten sjönk hastigt. Ombord på sjöräddningsbåten blev det allvar och man satte full fart framåt. När de frivilliga sjöräddarna närmade sig med blåljus och strålkastare, kunde haveristen i vattnet se ljuskäglorna och guidade räddningsbåten fram till sig.

Nedkylda och medtagna

– När vi närmar oss slår vi av på farten och plötsligt ser vi ett ljus lågt nere vid vattnet, det är mobiltelefonens lampa som lyser. Jag minns att vi var rädda för att köra på dem, eftersom det var så mörkt. Men när vi kommer fram kan vi räkna till fem personer, där en ligger med bara munnen och näsan över vattenytan, av trötthet.

– De var nedkylda och lite medtagna, men mådde okej. Efteråt har jag flera gånger tänkt på vad som hade hänt om någon av dem inte orkat, säger Björn Dahlberg.

Se intervjun med befälhavaren på Sjöräddningssällskapets YouTube-kanal.

Fakta Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2.200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Totalt deltog 22 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.