Wasalines nya färja Aurora Botnia under den första testturen.

Fotograf: Wasaline / RMC

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Jungfruturen för Aurora Botnia är spikad

Efter flera förseningar står det nu klart att Wasalines nya färja Aurora Botnia kommer att genomföra sin jungfrutur mellan Umeå och Vasa lördagen den 28 augusti.

Wasalines nybygge Aurora Botnia kommer att levereras till rederiet den 25 augusti från det finska varvet Rauma Marine Constructions (RMC), det genom en ceremoni i Vasa. Det meddelade rederiet i ett pressmeddelande under onsdagen. Under fredagen den 27 augusti kommer ett fartygsbyte att genomföras då den nya färjan tar över trafiken från Wasa Express. Dagen efter kommer jungfruturen att köras från Vasa klockan 08.00 med ankomst i Umeå klockan 10.30.

Försenad tre gånger

Tidigare var maj den planerade leveransmånaden, men på grund av coronavirussituationen med bland annat ett större utbrott på varvet i februari, kom varvet överens med rederiet om leverans i juni. Men mer tid behövdes för att få färdigt fartygets framdrivningssystem och leveransen flyttades fram till slutet av augusti, en plan som nu håller.

Försäljningen av biljetterna till färjans jungfrutur påbörjas under torsdagen.

En av världens mest miljövänliga färjor

Aurora Botnia kommer att bli världens första bil- och passagerarfärja som uppfyller kriterierna för Clean Design. I praktiken betyder det att färjan är planerad och konstruerad för att tydligt överstiga kraven i MARPOL-konventionen för minimering av utsläpp från fartyg.

Färjan kommer att köras på LNG, men är samtidigt förberedd för att i framtiden kunna köras på biogas. Dessutom ska Aurora Botnia kunna köras korta sträckor på enbart el, exempelvis till och från hamnarna.

Aurora Botnias kapacitet blir 800 passagerare och hon får en fraktkapacitet på 1.500 filmeter.