Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Miljö | Regelverk

Parlamentet klubbade EU-lag om utsläppshandel

Under tisdagen klubbade Europaparlamentet flera lagar inom EU:s stora klimatpaket. En stor förändring är att systemet för handel med utsläppsrätter (EU ETS) utökas till att även omfatta sjöfarten.

EU nådde enighet om förslagen redan i slutet av förra året, men igår godkändes de alltså av parlamentet. Förslaget om att inkludera växthusgasutsläpp från sjöfartssektorn i EU ETS godkändes med röstsiffrorna 500 röster för, 131 emot, och 11 nedlagda röster.

Fredrik Larsson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor på Svensk Sjöfart, säger att gårdagens beslut var väntat, och egentligen bara en formalitet.

– Från Svensk Sjöfart har vi välkomnat det här från början men är inte riktigt tillfreds med hur det blev. Exempelvis att fartyg under 5,000 GT inte omfattas. Flera undantag gör det också svårt att analysera vad det egentligen kommer att innebära.

Trafik till öar kan få undantag

Ett undantag i lagstiftningen handlar om att trafik till öar med en permanent befolkning på mindre än 200,000 invånare kan undantas från systemet, men att det är upp till de enskilda medlemsstaterna att besluta.

De nya EU-besluten innebär också att mängden utsläppsrätter på marknaden ska minskas snabbare än planerat. Enligt nuvarande system får företag inom vissa branscher gratis utsläppsrätter, och enligt det nya förslaget ska den här typens gratisutsläpp vara utfasade till 2034, rapporterar Sveriges Radio.

Nästa steg

De klubbade texterna måste nu också formellt godkännas av rådet. De kommer sedan att publiceras i EU:s officiella tidning och träda i kraft 20 dagar senare.