Fotograf: Thun Tankers

Kategori: Skeppsbyggnad | Tank

Thun Tankers beställer nybygge

Thun Tankers beställer en 4.250 dwt produkttanker som är specialanpassad för hamnar med stor tidvattensskillnad.

Den tanker som Thun Tankers beställer från sin mångåriga samarbetspartner Ferus Smit i Nederländerna är av en design som kallas NAABSA, ”Not Always Afloat But Safely Aground”. Det innebär att fartygets skrovform är anpassad för att vila på bottnen i hamnar med kraftigt tidvatten.

Det 79,9 meter långa fartyget får en tankkapacitet om 4.800 kubikmeter och ska levereras i oktober 2020.

Charter till Geos Group

Fartyget ska gå i trafik för den brittiska bunkerleverantören Geos Group med långtidskontrakt.

Thuns långa erfarenhet av att konstruera energieffektiva fartyg har utnyttjats i denna designprocess. Fokus har lagts på att maximera nybyggets lastkapacitet och förbättra prestandan i hamn genom att öka laststorlekarna i begränsade nischhamnar.

– Vi har identifierat ett behov av förbättrade nischstorleks-tankfartyg med ökad prestanda och lastkapacitet. Denna NAABSA-Max tanker byggs enligt absolut senaste design, vilket möjliggör att Geos Group och deras kunder får tillgång till de effektivaste transportlösningarna inom denna storlek av skeppningar, säger Joakim Lund, CCO på Thun Tankers BV.

Skräddarsydda lösningar

– Vi strävar alltid efter att uppfylla våra kunders behov av olika skräddarsydda lösningar. Med denna beställning uppfyller vi detta löfte med ett specialbyggt tankfartyg för vår nära samarbetspartner Geos Group, säger Johan Källsson, vd för Erik Thun AB.

– NAABSA-fartyget som byggs av Thun Tankers för våra egna krav kommer att bidra till att stärka vår marknadsposition i Nordvästeuropa. Med det nya fartyget kan vi fokusera på att stärka vår position som den mest pålitliga bunkerleverantören på vår marknad genom att tillföra ytterligare ship to ship-kapacitet och möjlighet att anlöpa fler nischhamnar. Detta är en spännande möjlighet för såväl oss som våra kunder och kan bara stärka vårt partnerskap med Thun Tankers och skapa tillväxt tillsammans, säger Barry Newton, vd, Geos Group.