Fotograf: Per Ringbom

Kategori: Folk/företag | Torrlast

Nu har veteranen lämnat Slite

Efter över 40 år har Cementas fartyg Sunnanvik nu lämnat Slite för sista gången. Nu väntar betydligt tuffare förhållanden än Östersjöns is.

Det var i oktober 1978 som Cementas 124 meter långa nybygge Sunnanvik gjorde sin jungfrutur från Slite med cement ut till svenska Östersjöhamnar och även för att läktra över cement till större fartyg för vidare transport till USA. Och det har fartyget nu gjort i 42 år fram till i förra veckan då hon la ut från Slite för sista gången.

En sista Slitefrukost

För den gotländske styrmannen Per Ringbom, 49, som jobbat ombord i närmare 23 år, var det ett känslostarkt ögonblick. 

– Det är en epok som tar slut. Jag hade mönstrat av redan veckan innan, men kom ner en timme före sista avgången för att äta en sista söndagsfrukost ombord. Sedan lovade jag besättningen lite bilder från den sista avgången, säger han.

Inte rädd för is

Orsaken till att fartyget nu lämnar Slite är att Cementas avtal mot den amerikanska marknaden löpt ut, vilket gör att resorna genom Östersjöisen upp längs kusten till Luleå nu är slut. Det är förhållanden som passat både fartyget och besättningen väl.

– Vi har ofta fått beröm från isbrytarna eftersom vi kunnat bistå dem, Sunnanvik är ett påkostat bygge som har isklass 1A och med extra ljudisolering så vi har inte varit så rädda för isen, säger Per Ringbom.

Styr mot Grönland

Men nu väntar helt andra förhållanden för Sunnanvik, som ska in på en trad där lastning sker i danska Ålborg för att sedan gå till Färöarna, Island och Grönland.

– Det är som att jämföra porslin med granit. Där uppe kommer vi att göra allt för att undvika isen, flerårsisen är betydligt tuffare eftersom luften pressas ur den så det blir inte direkt som här i Östersjön, säger han. 

Per Ringbom följer med sin gamla arbetsplats till den nya traden där törnarna nu blir längre.

– Resorna till Luleå har tagit två dygn från Slite, nu kommer det att ta åtta, nio dygn till Grönland. Jag har varit på Island tidigare, men aldrig Grönland så nu blir det att spana isbjörn och späckhuggare i stället för säl och skarv, säger Per Ringbom.