N-O-S först med hybridteknik

Northern Offshore Services beställer en ny typ av CTV och introducerar samtidigt grön hybridteknik.

Relaterade artiklar

Den nya fartygstyp som Northern Offshore Services utvecklat är den så kallade E-klassen. Den blir enligt David Kristensson, vd för Northern Offshore Services, den första typen av CTV (Crew Transfer Vessel) i världen med hybridteknik. Det nu beställda fartyget ska få namnet Energizer och levereras i slutet av 2020 av Grovfjord Mek. Verksted AS i Norge.

– Det är meningen att beställa fler fartyg i serien på samma sätt som vi har gjort med tidigare typer, säger David Kristensson till Sjöfartstidningen.

Störst i flottan

E-klassen bli även den största fartygstypen i Northern Offshore Services-flottan med en längd av 34 meter och plats för 24 passagerare. Designen har tagits fram inom företaget med fokus på miljö och grön energi. Enligt rederiet kombinerar E-klassen hög energieffektivitet med låg bränslekonsumtion utan att ge avkall på prestanda och effekt. Fartygen får fyra MTU-huvudmaskiner av typen 8V 2000 M72 och en bollard push-kraft på 30 ton.

– Northern Offshore Services tror på konstant innovation och förbättring och vi är stolta att presentera den nya E-klassen till våra kunder och industrin. Framtiden är gön och E-klassen vårt första steg mot en fullt elektrifierad CTV-flotta. Vi tror att elektrifiering utgör en central del av framtiden för säkra och miljövänliga CTV. Vi är övertygade att E-klassen innebär ett viktigt tillskott i vår flotta och ytterligare stärker vår position på CTV-marknaden, säger David Kristensson.

El från parkerna i framtiden

Med E-klassen introducerar Northern Offshore Services ett Hybrid Technology-koncept. Fartygen utrustas med batterier som kan laddas från land. De förbereds dessutom för laddning vid vindkraftparkerna, vilket ger dem nollutsläpp av CO2.

– Det är vårt ultimata mål att kunna ladda ute i parken. Vi skulle kunna ladda men i parkerna finns inte än de uttag som behövs.

Maskineriet kan köras i olika lägen. Till exempel i Eco-mode opereras fartyget med energi från ett genset i låg fart med stöd från batterierna, vilket innebär reducerad bränslekonsumtion när fartyget är standby mellan dockningsoperationer. I en annan mode kan fartygen opereras enbart på el från batterierna.

– Vi kan köra i olika modes för att hela tiden kunna optimera effektuttaget, förklarar David Kristensson.