Marco Polo i Travemünde under tisdagen.

Fotograf: Sebastian Ziehl

Kategori: Färjetrafik

Marco Polo tillbaka i trafik

Nu har Marco Polo, TT-Lines fartyg som gick på grund utanför Karlshamn förra året, satts tillbaka i trafik.

Det var under natten till onsdagen som Marco Polo anlände till Trelleborg från Travemünde efter att ha gjort sin första segling för TT-Line sedan den ödesdigra grundstötningen utanför Blekingens kust hösten 2023.

Berodde på mänskligt navigationsfel

Det var den 22 oktober 2023 som Marco Polo grundstötte nordväst om Hanö utanför Karlshamn under en resa från Trelleborg till Karlshamn. I april i år publicerade TT-Line ett långt yttrande på sin hemsida om olyckan. Enligt rederiet inträffade den första grundstötningen kl 05.14 nordväst om Hanö på grund av ett mänskligt navigationsfel.

”Fartygets position verifierades inte som den borde ha gjort och radar, ekolod och andra navigationshjälpmedel användes inte på ett tillfredsställande sätt. De ljudliga larmen på bryggan timmarna före olyckan bekräftades men undersöktes inte grundligt”, skriver rederiet.

Marco Polo på grundet utanför Karlshamn. Foto: Kustbevakningen.

Kustbevakningen kräver 1,2 miljoner

I februari meddelade Kustbevakningen att ett övervägande om vattenföroreningsavgift skickats till rederiet om totalt 1,2 miljoner kronor efter grundstötningen. Till grund för det ligger fartygets bruttodräktighet på 15.955 brutto samt utsläppt mängd olja som enligt Kustbevakningen omfattade 60.000 liter.

Renoverades i Polen

Efter att ha bogserats till Remontowa-varvet i Gdansk i Polen den 8 november genomgick Marco Polo en omfattande inspektion och bedömning av skadorna. Efter utvärderingen beslutade TT-Line sig för att renovera färjan.

Under tisdagen gjorde fartyget alltså den första avgången sedan olyckan från Travemünde till Trelleborg. Under torsdagkvällen väntas Marco Polo anlöpa Karlshamn för första gången sedan grundstötningen.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.