Fotograf: Molslinjen

Kategori: Passagerarsjöfart

Kritik mot ny färjeaktör

Den första september tog Bornholmslinjen över färjetrafiken mellan Ystad och Rønne. Nu kritiserar danske transportministern rederiet.

Danske transportministern Ole Birk Olesen tycker att det har varit för många inställda turer och förseningar på linjen på grund av vädret sedan övertagandet av linjen, enligt Ystads Allehanda.  

– Jag har följt den senaste tidens debatt om Molslinjens färjebetjäning av Bornholm och jag uppehåller mig vid de många förseningar och inställda avgångar, som självfallet i hög grad berör passagerarna. Det är otillfredsställande att passagerarna inte kan räkna med en stabil färjetrafik, menar transportministern. 

Ingen dokumentation

Enligt Ystads Allehanda ska Bornholmslinjen, som är en del av Molslinien, för varje försening på mer är tio minuter betala en avgift till det danska transportministeriet. Detsamma gäller för inställda avgångar och när bolaget inte sätter in ersättningsfärjor i de fall som färjekatamaranerna inte kan segla. Däremot slipper de böter om de kan dokumentera att det är extremväder eller haveri som ligger bakom. Men någon dokumentation för september månad ska inte ha skickats in till ministeriet.

Miljonböter

Därför anser man att rederiet ska böta minst en miljoner kronor, enligt Ystads Allehanda. Molslinjens kommunikationschef Jesper Maack, säger till tidningen att man hade missat de nya rutinerna kring hur avvikelser skulle rapporteras in. Numera ska Molslinjen rapportera senast två dagar efter en avvikelse, i stället för varje månad som det var förut.

Fler avgångar

Bornholmslinjen trafikerar Ystad–Rønne med katamaranfärjorna Express 1 och 2 samt Povl Anker. Rederiet har tecknat ett tioårigt avtal med danska staten om trafiken. Linjen, som tidigare trafikerades av BornholmerFærgen, gjorde 2017 ett rekordår i antalet passagerare. Vid övertagandet i september utökades antalet avgångar från minst tre till minst fyra per dag.