Gotlandsbolaget tar över verksamheten på linjen den 31 oktober. Här Crown Seaways på ingång till Köpenhamn.

Kategori: Fartygsaffärer

Gotlandsbolaget köper linje mellan Oslo och Köpenhamn

Gotlandsbolaget köper DFDS linje Oslo–Fredrikshavn–Köpenhamn för cirka 400 miljoner danska kronor. I köpet ingår två bil- och passagerarfartyg och en verksamhet med cirka 800 anställda.

Affären kommer ungefär ett år efter att Gotlandsbolaget köpte dåvarande M/S Birka Stockholm, och är enligt rederiet ytterligare ett steg i den uttalade strategiska inriktningen att expandera inom passagerarsjöfart.

I köpet av linjen ingår de två fartygen Pearl Seaways (byggt 1989) och Crown Seaways (byggt 1994), samt en verksamhet med cirka 800 anställda till sjöss och på land. Linjen hade cirka 700.000 resenärer förra året.

Dubblerar antalet anställda

– Vi ser stor potential i den här affären. Linjen fungerar väl idag, och tillsammans med våra nya kollegor, kommer vi både säkerställa kontinuitet och utveckla produkten, säger Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget i ett pressmeddelande.

Johansson fortsätter:

– Vi dubblerar antalet anställda inom koncernen, så det är ett stort steg för oss. Gotlandsbolaget har som mål att expandera inom passagerarsjöfart och kryssningar och detta är en mycket attraktiv kombination av de båda.

Peral Seaways byggdes 1989 i Åbo som Athena för Rederi AB Slite och blir genom den nya affären åter i gotländsk ägo. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Stort steg för DFDS

Affären är ett stort steg även för DFDS.

– Linjen är en del av vår historia och vårt arv, och det är med tungt hjärta som vi har hittat ett nytt hem för den och kommer att ta farväl av många uppskattade kollegor. Vi har beslutat att detta är den bästa vägen framåt för alla. Vi har vuxit och utvecklats avsevärt genom åren, och linjen förtjänar en ägare med kryssningsupplevelser som en central del av deras strategi framöver. Det har vi hittat i Gotlandsbolaget, vilket vi är glada över, säger Torben Carlsen, vd på DFDS i pressmeddelandet.

Tar över i höst

DFDS kommer att fortsätta driva linjen fram till den 31 oktober, vartefter Gotlandsbolaget tar över verksamheten. Nu inleds ett intensivt arbete inför övertagandet. De nya medarbetarna ska välkomnas och introduceras i koncernen, arbetet för att utveckla produkten inledas och under hösten kommer även namnet på det nya företaget och produkten att utvecklas och lanseras.

Gotlandsbolaget har ett uttalat mål att erbjuda klimatneutrala resor mellan Gotland och fastlandet senast 2045, och arbetet med nästa generations fartyg fokuserar nu på Horizon X, en snabbgående katamaran som kan drivas med vätgas. Även linjen mellan Oslo och Köpenhamn kommer att drivas med höga ambitioner för framtiden, där de första stegen blir att optimera befintliga fartyg.

I transaktionen har Fearnley Securities AS varit finansiell rådgivare och Bech-Bruun legal rådgivare till Gotlandsbolaget.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.