Oslofjord under avgång från Sandefjord. Den 29 oktober 2023 gör fartyget sin sista resa mellan Strömstad och Sandefjord.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | Färjetrafik

Fjord Line stänger linje till Norge

Det norska rederiet Fjord Line meddelade i veckan att de lägger ner sin färjelinje mellan Strömstad och Sandefjord. Totalt varslas 220 anställda om uppsägning.

Fjord Line skriver i ett pressmeddelande att nedläggningen av linjen är ett strategiskt beslut eftersom rederiet istället vill satsa på sin trafik mellan Norge och Danmark.

Fjord Line har trafikerat mellan Strömstad och Sandefjord sedan 2014 med färjan Oslofjord.

– Vi är nu i dialog med de fackliga organisationerna och fackliga företrädare samt startar samrådsmöten med de av våra anställda som tyvärr kommer att påverkas av situationen, säger vd Brian Thorsted Hansen i pressmeddelandet.

220 personer berörs

Enligt Strömstads tidning kommer nedläggningen innebära att 220 anställda förlorar sina nuvarande anställningar.

– Varselbesked för en större del av de 220 anställda, som huvudsakligen seglar under norsk flagg, påbörjas direkt, säger Brian Thorsted Hansen till tidningen fortsätter:

– Det är mycket beklagligt och vår personal, där de flesta varit anställda sedan 2014, har tagit detta mycket hårt, säger han.

Av de anställda är majoriteten norska medborgare. Enligt tidningen är omkring 15 av de anställda boende i Strömstad. Under onsdagen var trafiken med Oslofjord inställd eftersom alla anställda fick beskedet om nedläggningen.

Trafikerar till slutet av oktober

Enligt pressmeddelandet kommer Oslofjord att göra sin sista avgång på linjen den 29 oktober. Rederiet arbetar nu med att försöka avyttra fartyget som byggdes 1993 under namnet Bergen. Skrovet byggdes av Bruce Shipyard i Landskrona. Fartyget blev sedan färdigställt vid Fosen Mekaniske Verksted i norska Rissa.

– Vi tackar våra engagerade och lojala medarbetare för deras fantastiska insatser och för att de skapar fantastiska kundupplevelser. Ett uppriktigt tack ska också riktas till alla våra kunder som har valt Fjord Line när de reser eller transporterar gods mellan Sandefjord och Strömstad genom åren, säger Brian Thorsted Hansen i pressmeddelandet.

Två av tre färjor har försvunnit

Linjen mellan Strömstad och Sandefjord trafikeras även av Color Line som seglar med färjan Color Hybrid. I november förra året sålde de färjan Color Viking, vilket innebar trafik med enbart en färja.

Fjord Lines besked i veckan innebär därmed att tre färjor mellan Strömstad och Sandefjord nu blivit en, det på mindre än ett år.