Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Arbetsmiljö | Myndigheter

Fartygsinspektörer larmar om dålig arbetsmiljö

En av Transportstyrelsens avdelningar i Göteborg där merparten är fartygsinspektörer riskerar böter för dålig arbetsmiljö. Detta efter att skyddsombuden fått nog och vänt sig till Arbetsmiljöverket.

Flera anställda har blivit sjuka på arbetsplatsen som tillhör Transportstyrelsens avdelning för sjö- och luftfart i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten. Merparten av de anställda på den aktuella sektionen är fartygsinspektörer.

I slutet av oktober kom ett larm från arbetsplatsen till Arbetsmiljöverket om hur arbetsgivaren hanterat två olyckor. Vid den ena skadades en anställd som ramlat ombord på ett fartyg och vid den andra skadades en person när en arkivhylla plötsligt välte.

– Att vi vände oss till Arbetsmiljöverket just då har också att göra med att det fanns fall av personer med arbetsrelaterad sjukdom plus flera i riskzon, säger Annie Kronholm Eriksson, huvudskyddsombud vid Transportstyrelsen och den som skickat in anmälan, till GP.

– Samtidigt skulle flera återgå i arbete utan att det hade skett några större förändringar sedan de blev sjuka, fortsätter hon.

Sjöfartstidningen skrev i höstas om hur försenad tillsyn har skapat oro bland rederier och att dessa förseningar enligt myndigheten berodde på ett ansträngt resursläge och sjukfrånvaro bland fartygsinspektörerna.

Pågått under lång tid

Enligt GP vittnar dokument på Arbetsmiljöverket om att problem ska ha pågått i flera år. Medarbetare ska ha känt sig förminskade och kränkta, ha utsatts för härskartekniker och blivit utskällda offentligt.

I december gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på arbetsplatsen och konstaterade då att rutinerna inte var tillräckliga vid olyckor och tillbud. Transportstyrelsen har fått chans att svara på kritiken men riskerar nu 50.000 kronor i vite om inte tillräckliga rutiner finns på plats i mitten av maj.

Brist på resurser

Michael Johansson är förste fartygsinspektör och skyddsombud i Göteborg. Han har jobbat sedan 1996 och säger till GP att det varit en välmående arbetsplats under större delen av den tiden. Nu är han en av dem som nyss kommit tillbaka efter att ha varit sjukskriven på grund av ohälsosam arbetsbelastning.

Enligt honom beror problemen i första hand på brist på resurser.

– Det andra är framförhållning och det tredje återkoppling och tillgänglighet – man kan ringa och skicka mejl och får inte svar från högre ort. Hade de tre områdena blivit bättre hade vi blivit en trivsam arbetsplats igen, säger Michael Johansson till GP.

Arbetsgivaren tog i höstas in en extern psykologfirma som gjorde djupintervjuer med de anställda. Resultatet blev en handlingsplan och läget verkade enligt Michael Johansson först mycket lovande, men sedan dess har inte mycket hänt.

Arbetsgivaren håller med

Pernilla Wallin, chef för Transportstyrelsens enhet för fartyg och sjövärdighet, skriver i ett mejl till GP att de håller med om de brister som Arbetsmiljöverket hittat och att de kommer att åtgärdas i tid.

”Vår bild är att det under åren genomförts en mängd åtgärder med målet att förbättra arbetsmiljön på aktuell sektion”, skriver hon. ”Det är vår övertygelse att genom samarbete och engagemang kan vi skapa en bättre arbetsmiljö för alla. Våra medarbetares arbetsmiljö tar vi på största allvar och vi tar avstånd från alla former av kränkande beteende och arbetar aktivt med att främja respekt och samarbete”.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.