En person omkom och två räddades efter olyckan i Trelleborgs hamn.

Fotograf: Dennis Holmgren

Kategori: Haveri | Arbetsmiljö

En person saknad efter olycka i Trelleborgs hamn

Ett mudderverk kantrade i hamnbassängen i Trelleborgs hamn under onsdagen. Tre personer befann sig ombord, varav en fortfarande är saknad.

Det var vid 13.40 på onsdagseftermiddagen som larmet kom till räddningstjänsten om att en arbetsbåt med en grävmaskin på hade kantrat, och tre personer hade fallit i vattnet. Trafiken i hamnen stoppades omedelbart.

Matroser från Stena deltog i sökarbetet

Två personer kunde räddas ur vattnet, men räddningstjänstens dykare letade förgäves efter den tredje personen i går. Sökinsatsen försvårades på grund av is i vattnet.

En av dem som deltog i sökandet var Dennis Holmgren, matros på Stenas m/s Skåne.

– Precis efter att vi kommit in till Trelleborg och förtöjt så hör vi på vår internradio att det är en båt som har gått runt inne i hamnen och ligger upp och ner och flyter. Vi får ganska snabbt instruktioner från bryggan om att vi ska assistera räddningstjänsten i sökarbetet, säger han till Sjöfartstidningen.

Dennis Holmgren och tre kollegor gjorde i ordning och sjösatte en livbåt. Även en räddningsbåt från Stena användes. Totalt deltog åtta personer från rederiet i sökandet, samt många från bryggan, berättar Dennis Holmgren. Även personal från till exempel TT-Line deltog i sökandet.

Efter ungefär två timmar avbröts räddningsinsatsen.

– Förutsättningarna för att dyka var väldigt svåra. Vi avslutade dykningen då vi bedömde att inget liv fanns att rädda längre, säger Martin von Gertten, räddningsledare, till TV4.

Vad som orsakade kantringen är ännu oklart, rapporterar TV-kanalen. Händelsen utreds inledningsvis som en arbetsplatsolycka.

Danska medborgare

De två personer som räddades ur vattnet fördes till sjukhus med ambulans, och uppges vara lindrigt skadade.

Samtliga tre som föll i vattnet är enligt Sydsvenska Dagbladet danska medborgare.