Besättningen på Electramar tillsammans med Mikki Koskinen vd på ESL Shipping, Frida Rowland, kommersiell chef på AtoB@C Shipping och fartygets gudmor Paula Ojala från SSAB. Foto: ESL Shipping

Fotograf: ESL Shipping

Kategori: Torrlast

Electramar döpt i Helsingfors

AtoB@C Shippings första nybygge Electramar döptes under en ceremoni i centrala Helsingfors under onsdagen.

Electramar är det första av de tolv plug-in hybridfartyg som ESL Shippings dotterbolag AtoB@C Shipping beställt från det indiska varvet Chowgule & Company i Indien. Under onsdagen den 15 maj genomfördes en dopceremoni av fartyget i Helsingfors med närvarande kunder, intressenter och anställda. Enligt tradition krossades en flaska mousserande vin mot fartygets för för att bringa fartyget och dess besättning lycka och välgång.

  • Dop av Electramar i Helsingfors. Foto: ESL Shipping
  • Dop av Electramar i Helsingfors. Foto: ESL Shipping
  • Dop av Electramar i Helsingfors. Foto: ESL Shipping
  • Dop av Electramar i Helsingfors. Foto: ESL Shipping
  • Besättningen på Electramar tillsammans med Mikki Koskinen vd på ESL Shipping, Frida Rowland, kommersiell chef på AtoB@C Shipping och fartygets gudmor Paula Ojala från SSAB. Foto: ESL Shipping

    Fotograf: ESL Shipping

Gudmor från SSAB

Fartygets gudmor är Paula Ojala, charterchef på det globala stålföretaget SSAB, en långvarig kund till både AtoB@C Shipping och ESL Shipping.

– Samarbetet mellan SSAB, ESL Shipping och AtoB@C Shipping har en rik historia som sträcker sig över decennier och jag är djupt hedrad och ödmjuk över att vara gudmor till detta speciella och energieffektiva fartyg, sa Paula Ojala enligt ett pressmeddelande.

– Både stålindustrin och sjöfarten går in i en ny era, där fossilfria bränslen successivt ersätts med mer hållbara alternativ. SSAB är en av föregångarna inom grönt stål och vi är glada över att ha deras representant som gudmor för fartyget, säger Mikki Koskinen vd för ESL Shipping och styrelseordförande i AtoB@C Shipping AB i pressmeddelandet.

Bygget av nionde fartyget är igång

Electramar är ett toppmodernt fartyg med upp till 50 procent lägre CO2-utsläpp jämfört med den nuvarande generationen fartyg, det genom landströmsanslutning, stor batteriinstallation på 1 MWh och ett förbättrat lastintag. Fartygen i serien är byggda för att kunna transportera ett brett utbud av bulk- och breakbulkprodukter, såsom stål, skogsprodukter, gödningsmedel och projektlaster.

Stellamar , det andra fartyget i serien, är för närvarande på väg från Indien till Europa via Godahoppsudden. Produktionen av den nionde enheten, Fleximar , inleddes i april genom en steel cutting.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.